Biyoloji müfredatı: Dağ fare doğurmasın

Biyoloji müfredatı yayınlandı, yeni programa göre evrenin yaratılışı, bin bir çeşit canlının ortaya çıkışı anlatılırken ispatlanmamış teoriler bir tarafa bırakılacak, yaratılış felsefesi esas alınacak.

Yıllardır beklediğimiz, özlediğimiz adım. Prof. Yusuf Tekin'i ve ekibini tebrik ediyorum.

Hemen belirteyim ki müfredatın başlangıç bölümünde vurgulanan yaratılış felsefesi anlayışı, programın içine yansımamış. Programın ileriki bölümlerinde MUHTEŞEM TASARIM anlayışının izine rastlanmıyor.

Bürokrasi göz mü boyuyor

Kıymetli bakanımız Prof. Yusuf Tekin'in gayretini boşa çıkarma oyunuyla mı karşı karşıyayız

Önce müfredatın başlangıç bölümündeki ifadeleri okuyalım:

"Biyolojik olaylar; bir plân ve programın gereği olarak ortaya çıkar, kâinat ve içindeki canlı cansız tüm varlıklarda görülen mükemmel dengeye ve düzene işaret eder. Canlılar hem kendi yapı ve işleyişlerinde hem de birbirleriyle tam bir uyum içinde mükemmel bir denge oluşturur. Biyoloji bilimi ise yaşamın bu kusursuz düzenini, canlılığın ince detaylarını ve yaratılışın muhteşem tasarımlarını anlamaya kapı açar.

Biyoloji dersi öğretim programında yer verilen her bir konu; öğrencilere tabiatın, canlıların ve yaşamın birbirine bağlanmış muhteşem uyumunu, yapısını, hikmetini gösterme fırsatı sunmaktadır. Bu derste; öğrencilerin sözü edilen yapının kodlarını keşfetmeleri, işleyişini ve düzeni anlamaları ve canlıların bu düzen içindeki yerini, birbirleriyle olan ilişkilerini anlamlandırmaları hedeflenmektedir.

Biyoloji dersi öğretim programı; öğrencilere yaşamın derinliklerine dair kapsamlı bir anlayış kazandırmayı hedeflemektedir. Öğrencilerin; biyoloji biliminin sağladığı bilgilerle, varlığın derinliklerini sorgulayarak, yaşamın anlamı üzerine düşünmeleri, aynı zamanda da yaşamın ve varlığın, canlı, cansız varlıkların mükemmel yapılarının ve işleyişinin arkasındaki büyük resmigörmeleri amaçlanmaktadır.

Öğrencilere, canlıların ve ekosistemlerin olağanüstü uyumunu ve düzenini gözlemleme ve bu gözlemleri daha geniş bir bağlamda değerlendirme fırsatı sunan biyoloji bilimi sayesinde öğrenciler biyoloji derslerinde; canlıların muazzam çeşitliliğinin, emsalsiz bir sanatın yansıması olarak nasıl anlaşılabileceğini keşfedecek ve kâinatta örgülenen muhteşem yapıyı görmeleri ve anlamaları mümkün olacaktır.

Ayrıca öğrenciler, bilim ve yaratılış arasındaki ilişkiyi anlamlandırarak daha derin bir kavrayışa sahip olabileceklerdir. Bu doğrultuda canlıların varoluşuyla ilgili doğruluğu ispatlanmamış teroriler olmakla birlikte Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen biyoloji dersi öğretim programıyla yürütülen eğitim öğretim süreçlerinde yaratılış teorisi benimsenmektedir."

Giriş bölümündeki "BÜYÜK RESMİ GÖRME, MUHTEŞEM TASARIM" ifadelerine rağmen ileriki bölümler materyalist, Darwinist, evrimci bakış açısı ile anlatılmaya devam ediyor.

Programı yazanlar, yaratılış tezini görmezden geliyor, eski bildiklerini okuyorlar.

Şu cümleler, evrimci bakış açısının yansımaları:

"Bir bitki fotosentez yaparken hangi maddeleri kullanır ve hangi maddeleri üretir"

"Köprü kurma öğrencilere vücutta olgun alyuvarların çekirdeklerinin olmadığı bilgisi verilerek "