Başarma ve ülkemizi yükseltme sözü

Başarma ve ülkemizi yükseltme sözü

Ali Erkan Kavaklı

Okul müdürü, Adıyaman Ensar Vakfı başkanı, Hak Mücadelesi ve Sivil Toplum isimli eserin yazarı Gaffari İzci Bey'in davetlisi olarak Adıyaman'da bir dizi konferans verdim. Öğrencilere özellikle LGS, TYT ve AYT'ye hazırlanırken uygulanması gereken başarı prensiplerini anlattım.

Stephen R. Covey, Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında başarı prensipleri anlatır ve şöyle der:

"Kendinize söz verin, sözünüzü tutun!"

Merkezi sınavlar eğitim sistemini yarışmacı bir hâle getiriyor. LGS, TYT, AYT'de öğrencinin ne bildiği ölçülür ama daha önemlisi sıralama. Öğrencinin kaçıncı olduğu kaç soru bildiğinden önemli. Yerleştirme sıralamaya göre yapılır.

Esasen hayat yarışmacı, dünyada kapitalist bir düzen var, düzeni kuran emperyalistler zalim ve merhametsiz, altta kalanın canı çıkıyor.

İşte Gazze ve Filistin. Dünyanın gözü önünde İsrail, 1 yıl 8 aydır katliam yapıyor; sözde medeni ABD, Avrupa ülkeleri ateşe odun taşıyor; katillere silah, istihbarat ve teknik destek veriyor. Vicdanlı insanların protestoları katliamı durdurmaya yetmiyor.

Ezilmemek için güçlü olmak gerekir.

Okulda başarı notlar ve puan ile ölçülür.

Mehmet Akif Ersoy, Halkalı Baytar Mektebi'nde okurken okul arkadaşı Simon'un dönem sonunda okul birincisi olduğunu öğrenir, Simon Yahudi asıllı bir öğrenci. Akif, soluğu müdür odasında alır.

-Hocam, Simon birinci olmuş, bu kabul edilemez.

-Evladım, çalış sen birinci ol!

-Tamam da evimiz okula 13 km. Her gün 5-6 saat yürüyorum. Okulun yatılı kısmı var, ben yetim bir çocuğum. Yurtta bana yer verin, Simon'u geçeyim.

Okul müdürü şair, Akif de şiir yazar, birbirlerini tanırlar. Öğrencisinin okul birincisi olma azmi müdürü sevindirir. Akif'e yurtta yer hazırlatır.

Mehmet Akif, yolda geçirdiği zamanı ders ayırır, ayrıca etütleri değerlendirir. Okul birincisi olur.

Kur'an, inanıyorsanız üstünsünüz, buyurur ve üstün Müslüman olmayı emreder. Üstünlüğün ilimle olduğunu, Allah'ın ilmi çalışana verdiğini anlatır.

Akif, Kur'an Müslümanıdır.

İşini en iyi yapmak ve zorlukları aşmak Akif'te karakter hâlini alır. Çanakkale Savaşları sırasında hükümet şair ve yazarları cepheye götürür; cephedeki kahramanlıkları anlatmalarını ister ki halk moral kazansın ve cepheye daha çok yardım etsin.

Akif, cepheden döndükten sonra o muhteşem "ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE" destanını kaleme alır:

"Sarılır, indirilir mevki-i müstahkemler;

Beşerin azmini tevkif edemez sun'i beşer!

Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor!

Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!"

İstiklal Savaşı sırasında milletimize ve ordumuza moral kazandırmak için İstiklal Marşı yarışması açılır.

En güzel şiiri Mehmet Akif yazar:

"Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde en son ocak!"