1 Ekim'den bu yana gündemi aynı konu işgal ediyor. Kürt meselesi. Bahçeli'nin çıkışları. Buna Erdoğan'ın örtülü yanıtları. Kandil'den, DEM'den, Kürt hareketinden, içindeki kişilerden gelen yapılan açıklamalar. DEM partinin elindeki çeşitli il ve ilçe belediyelerine kayyum atanması. Hepsi aynı mesele etrafında dönüyor.
Bunlar buzdağının görünen kısmı.
Bir de, iki aydır herkesin anlamaya, çözmeye çalıştığı görünmeyen kısım var. Bu ikinci kısım üç soru, üç belirsizlik etrafında karşımıza çıkıyor.
Bir: Söz konusu olan, Devlet-AK Parti-MHP üçlüsünün yeni Kürt açılımı mıdır Yoksa Bahçeli'nin kendi başına başlattığı hamle midir
İki: Atılım ya da hamlenin çapı, niteliği nedir
Üç: Bu çıkışın itici gücü nedir Neden, hangi amaçla ve şimdi yapılmaktadır
Bu hafta yapılan kimi açıklamalar, başta Erdoğan'ın konuşması belirsizlikleri önemli ölçüde gidermiş bulunuyor.
Erdoğan ilk belirsizlikle ilgili şunları söylüyordu: "Ülkenin ve milletin hayrına olan her meselede Sayın Bahçeli ile tam bir mutabakat halindeyiz. Bahçeli, temsilcisi olduğu misyon adına gerçekten cesur ve ezberleri bozan bir teklif ortaya koymuştur. Biz de milletimizin Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetme sorumluluğunu verdiği cumhurbaşkanı olarak, bu meseleyi siyasi, sosyal ve bölgesel sonuçlarıyla birlikte, tüm yönleriyle ele alıyoruz. Kurumlarımız, değerlendirmelerimize zemin teşkil edecek çalışmaları hiçbir detayı atlamadan, devlet ciddiyeti ve büyük bir hassasiyetle yürütüyor. Kürtlerle Türkler arasına örülmek istenen terör duvarını yıkıp atacağız. Evlatlarımıza terörün olmadığı, şiddetin olmadığı, sırtını silaha ve dağa yaslayan terör destekli siyasetin olmadığı bir Türkiye teslim edeceğiz. Bu hedefimizde samimiyiz, kararlıyız"
Cumhurbaşkanı 1 Ekim'den bu yana ilk kez bu denli açık ve somut konuşmuş oldu. Bu konuşmadan sonra, "bu bir devlet hamlesi mi, Bahçeli'nin bir siyasi çıkışı mı" sorusunun önemi azaldı. Çıkış Bahçeli'den gelse, Erdoğan iki ayı tereddüt içinde geçirmiş olsa bile, bugün iki lider belli bir noktada buluşmuş görünüyorlar. Son konuşmasıyla Erdoğan, Bahçeli'nin çağrısını ve altını çizdiği çerçeveyi benimsiyor, dahası bir devlet politikası olarak tanımlamış bulunuyor. Bu noktadan sonra iki lider arasında temkin, iştah ve cesaret farklılıkları olabilir. Biri kolaylaştırıcı rol, diğeri zorlaştırıcı işlev oynayabilir.
İkinci sorunun yanıtı da netleşmiş durumda.
Hamle, nitelik olarak, taraflar arası diyalog, pazarlık, alışverişe dayanan, Kürt sorununda temel talepleri masaya yatıran bir çatışma çözümü girişimi değil. Devletin, tek taraflı bir inisiyatifi, örgüte bir silah bıraktırma hamlesi. Erdoğan'ın şu cümleleri açık: "Geçmişte ne dedim Silahları gömeceksiniz. Silahları gömdüğünüz anda, bizim için her şey sizlerin önünü açmaktır. Bunu seçim meydanlarında da hatırlayın, söyledik. Bu, gizli saklı bir şey değil. Eğer hukuk devleti ilkelerine uyarsanız, biz iktidar olarak sizinle uğraşmayız dedik. Ama siz, silahları gömmez, hâlâ her yerde bombaları patlatmaya devam ederseniz, bu devletin eli de sizin omuzunuzda olacaktır. Milletimiz müsterih olsun. Bu tartışmaların hiçbiri de terörle mücadelemizde en küçük bir zaafiyete yol açmayacaktır."