Kürt meselesi siyasi alana geri döner mi

İktidarda tahkimat muhtemelen AK Parti kongresiyle tamamlanacak.

Yerel seçimlerde inişe geçen ve bu inişi sürdüren iktidar partisi için siyasi bir yenilenme ihtiyacı çok açık.

Ancak bu yenilenmenin güvenlikçi-milliyetçi pistin dışına çıkarak yapılamayacağı da o denli açık.

Modernist asker-AK Parti-MHP ve ulusalcılar arasındaki enformel iktidar ittifakının, gerekçeleri ortadan kalkmadıkça, kuvvetli iç ve dış sarsıntılar yaşanmadıkça, bozulması pek olası değil.

Velhasıl AK Parti bu dar alanda yenilenme hamlesi yapmakta zorlanıyor. Bölge konjonktürü, Gazze olayları Erdoğan'a iç siyasete yönelik olarak dış politika üzerinden siyaset yapma imkanı veriyor; ancak bir yenilme için bunun yeterli olmayacağı muhakkak.

Bir de madalyonun diğer yüzüne, muhalefete bakalım

Muhalefetin asli taşıyıcısı CHP. İlk seçimde oyların toplanacağı muhtemel odak da burası. Bunu sağlayabilmek, bir dalga haline getirebilmek için CHP'nin de siyaset bakımından bir hamle ihtiyacı bulunuyor. Bu siyasi partide, Erdoğan'ı yenmenin iddiasının ötesine geçip, yeni, ikna ve seferber edici bir siyaset üretme gereği son derece açık.

Ne var ki, şu aşamada, CHP'de iç siyaset daha önde duruyor. Üç kuvvetli siyasi isim arasında öne çıkma yarışması devam ediyor, en azından kamuoyuna yansıyan hava bu. İmamoğlu'na siyasi yasak gelip gelmeyeceği tartışmaları da bu yarış iklimini besliyor ve CHP de siyaset bu tartışma etrafında şekilleniyor.

2026 itibariyle seçim ve yeni dönem tartışmaları muhtemelen hızlanacak

Ve yeni siyaset, tazelenme, yenilenme ihtiyacı siyaseten kaçınılmaz olacak.

Hangi temalar bu yolda belirleyici olabilir

Önümüzdeki dönemde, siyasi arayışları belirleyecek konulardan birisinin yeniden Kürt meselesi olması hafife alınmaması gereken bir ihtimal.

2023 seçimleri sonrası siyasi hayatta özgül ağırlığı azalmış görünse de, Kürt sorunu Türkiye siyasi hayatında ağırlığını korumaya, örtülü merkezi siyasi bir tema olmaya ve yaratıcı kimi paradoksları kuşatmaya devam ediyor.