Kanıksama
Hukuk dışı ya da keyfi bir kanun uygulaması ilk yaşadığında sarsıcı olur, ama insan bu tür bir "ilkler"in aslında bir "son", yani bir istisna olduğunu düşünür. Uygulama tekrarladıkça, bir paradoks oluşturur. Hem korkulan olur, istisna ve hukuksuzluk kurala dönüşür, hem tekerrür kanıksamaya yol açar. Endişe salan ilk ağrı, zamanla bildik, tolere edilir bir sızıya dönüşür.
Kanıksama, otoriter rejimlerin, korku kadar önemli bir unsurudur.
Örneklerini dünden bugüne pek çok otoriter rejimde görmek mümkündür.
Kanıksama, beraberinde sıradanlaşmayı, zamanla toplumsal kabulü getirir. Sonra kuşaklar bu kabulün yeşerdiği dünyaya doğar, kabulü benimser, belki de desteklerler.
Gezi olaylarında 10 yaşında olan çocuklar, bugün 21 yaşında. Ülkede ilk kayyum atamasında 10 yaşında olanlar bugün 20 yaşında.
İktidar şiddeti, keyfilik ve otoriterliğin içinde büyüdüler.
Kanıksama
Ülkenin bilinen, takip edilen, farklı eğilimleri temsil eden iki gazetecisi Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında, yaptıkları haberveyorumlar nedeniyle "kamuoyunu yanıltma" iddiasıyla soruşturma açıldı. Basına göre, savcılık, bu gazetecilerin yaptığı haberyorumun yanlış olduğu, yanıltma niyetiyle yapıldığı sonucuna, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamaları ve dezenformasyon bültenindeki iddialardan hareketle varmış bulunuyor.
Demek ki, memlekette, neyin doğru neyin yanlış olduğu söyleyen, dahası dikte eden en keskin otoriter düzenlerin propaganda birimlerini andıran bir devlet kurumu var. Adliye bu kurumu referans alıyor. Devlet kabul edeceği ve etmeyeceği haber, yorum, bilgi aktarımı, 'dezenformasyon, kamuoyunu yanıltma" gibi büyük iddialarla yasak ve suç haline geliyor. Nasuh Mahruki'nin yaşadığı da sosyal medyayla ilgili benzer bir duruma işaret ediyor. AKUT eski başkanı, iktidar muhalifi Mahruki hakkında, gönderdiği bir tweet nedeniyle "yalan haber yayma ve yargıyı yanıltma" suçlamasıyla tutuklama kararı verildi.
Bıçak girdiği yerde derinleşiyor, ağrı hisseden yok, toplumda tepki yok
Kanıksama
Etki ajanlığı düzenlemesi de bu yüzden muhalefetin tepkisiyle karşılaştı. Yapılacak her haberi, her araştırma veya çalışmayı, keyfi bir iktidar yanlısı yorumla kriminalize edebilecek bir düzenlemeydi bu. İktidar temsilcileri hala savunuyor ve yeniden gündeme getirmek için fırsat kolluyorlar. Başka ülkelerde, Batı'da da var bu düzenleme diyorlar.