LGS'ye bir hafta kala

Türkiye'de her yıl 1 milyon 200 bin öğrenci 8. sınıftan mezun olup ortaokul diploması almayı hak kazanıyor. Bu öğrencilerden ortalama 1 milyonu LGS'ye girip nitelikli bir lise kazanma yarışına kendini dahil ediyor.

Liselere Giriş Sınavı'na bir hafta kala aslında kimin hangi okula gireceği şu ana kadar girdiği denemelerin ortalaması ve yüzdelik dilimine bakıp tahmin etmek mümkün. Aksini düşünmek şapkadan tavşan çıkarmaktır.

LGS'ye bir hafta kala üzerinde durulması gerekenler; öğrencilerin doğru davranışlarla bir haftayı geçirip dikkat hatası, yanlış okuma, yanlış anlama, okuduğunu anlamayı pekiştirme, üşenmeden soruyla uğraşma, bilgiyi çağrıştırma, işlem hatasından uzak durma, motivasyonu yüksek tutmak vb.

İkinci bir noktada öğrencilerin kendini yetersiz gördükleri konular üzerinde yoğunlaşmak, konu eksiği olan ders ve konu üzerinde çalışmalar yapmak, zaman zaman Fen Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Dün Kültürü ders ezberlerini gözden geçirmek.

Bu yıl sorular nasıl gelecek diye bir merak herkesin aklında. Bu merak tuzak bir soru. Sorular kolay veya zor gelince herkese kolay ve zor olacak. Bunun bir kazananı olmayacak.

LGS kaç net kaç ve doğru yaptığından ziyade bir sıralama sınavı. Her okul yüzdelik dilimindeki sıralamaya göre öğrenci alıyor. 2017'de yapılan TEOG'un Nisan sınavında 17 bin öğrenci tam yapmıştı. 17 bin birincinin geldiği sınavın memnun olanı pek azdı. Bu bir sınav. Sınavın kazananı ve kaybedeni olacak bir eleyiciliği olmalı. Benim bu konudaki temel felsefem, emek veren öğrenciler için soruların eleyici ve zorlayıcı olması daha doğru bir sınav olur.

Gelelim asıl meselemize sınava bir hafta kala bizi yanlıştan arındırıp doğruya yöneltecek son hamlemiz neler olmalı

LGS'nin yüzde ellisi bilgi yüzde ellisi davranış üzerinden öğrenciyi sorgulayıp başarıya tırmandırıyor veya başarıdan eliyor.

O zaman öğrencinin doğrularını pekiştirici ve öğrenciyi yanlıştan arındıran neler yapılabilir Neler yapabiliriz gençlerle

Dijital dünyadan arınmayı başa alalım. LGS'ye bir hafta kala öğrencilerle beraber ebeveynler de ekrandan uzak tutmalı kendini. Malum ekran zihnen ve bedenen öğrenciyi yorduğu yetmiyor gibi bir de öğrencinin soruya odaklanmasını engelleyip dikkatini çalıyor. Zihnini bulandırıyor. Öğrenciyi düşünme tembelliği tuzağına düşürüyor. Gençlerin bu süreci yönetmelerinde ebeveynin de ekrandan uzak kalması öğrenciye de motivasyon olur.

Diğer bir mevzu uyku. Gecenin dinlenme, sükun olma, huzuru yakalama için yaratıldığını anımsayalım. Gece 23.00 ve sabah 08.00 uyku düzeni olmazsa olmazımız olsun. Uykusuz kalan öğrenci; okuduğunu anlayamama, yorgun bedenli, dikkat hatası makinesi gibidir. Gece 23.00'ten sonra odasında hiçbir dijital alet olmamasına dikkat edip ebeveyn çocuğuyla birlikte yatabilir. Çocukları uyutarak uyuyalım. Hem böylece kendisine duygusal destek vermiş olursunuz.

Nasihatten uzak, ebeveynin baskı yapmadığı huzurlu bir hafta. Bu saatten sonra aynı nasihatleri vermek öğrenciye faydadan çok baskı yapar ve zarar verir. Öğrencinin içindeki bilgiye ulaşma heyecanını kaygı, stres, paniğe dönüştürür. Bilindik nasihatler olan; dikkat et, heyecan stres yapma, doğru oku, ben sana demiştim, işlem yap vb sözlerden uzak huzurlu bir hafta yaşatalım ki davranış hatası öğrenciyi bulmasın. Hatta sınav sabahı özellikle mesaj nasihat, talimat vb dikte edici sözlerden uzak duralım. Kendi doğallığında sınava girmesini sağlayalım. Sınav gelip geçici öğrenci ile yakaladığınız huzur kalıcı, ebeveyne kalan bu mükafat.

Kötü örnek üzerinden motive etmekten, öğrenciyi huzursuz eden ortamlardan, görünce kendini huzursuz kılan söz ve kişilerden, ebeveyne ve öğrenciye bir yararı olamayan sınav amaçlı yapılan eylemlerden arındıralım kendimizi. Olur olmaz eş, dost, akrabaların çocuğa sınav merkezli bir şeyler söylemesine izin vermeyelim. Olağanüstü bir hava estirip çocuğa ve kendinize duygu yüklü olağanüstü bir dünya yaşatmayın. Ebeveyn ne kadar sakin, doğru adreste İkamet ederse çocuk da o kadar doğal bir son hafta geçirir. Dünyanın sonu değil. Çocuklarınızla geçireceğiniz daha nice beyaz sayfalar sizi bekliyor.