Oruç niçin tutulur

Evveli rahmet ortası mağfiret son günlerinin ise cehennem ateşinden kurtuluş müjdecisi olan mübarek bir ayı tamamlamak üzereyiz.

Ne mutlu bugünlerde oruçlu olanlara.

Oruç tutmanın sayısız hikmetleri arasında sağlığımız için bizlere sunduğu kazanımlar daha çok biz hekimler için merak konusu olmuş ve olmaya da devam ediyor. Çünkü her gün sağlığımıza yeni bir olumlu etkisi ile karşılaşıyoruz.

Yerli ve yabancı bilim insanları henüz daha "oruç tutunuz sıhhat bulunuz" hadisi şerifinin hikmetini kavramış değiller.

Müslüman olmayan bilim insanları yıllar süren çalışmaları sonunda şu gerçekle karşı karşıya kaldılar.

Aslında oruç, doku ve organlarımızda bir yıl süre ile biriken pisi pası temizleyerek hücrelerimiz için zarar veren birtakım biriken kirli atıkların yok olmasına destek oluyor.

Buna biz genel anlamı ile zehirden arınma diyoruz.

Bu mucizenin bilimsel adı ise otofaji.

Otofaji sayesinde temizlenen biyolojik yapımızla birlikte günlük yaşantımızın kâbusu olan unutkanlık, dalgınlık, konsantrasyon eksikliği, yorgunluk, uyku düzensizliği, yaygın ağrılar gibi çağımızda çok sık şikayet konusu edilen problemlerimiz ilaçsız düzeliyor.

Depresyon, sıkıntı, panik atak gibi ruhsal gerilimler ve sorunlar da büyük ölçüde azalıyor veya kayboluyor.

Birçok insanımızın ortak yakınması olan sorunlardan kurtulmada oruç nasıl etkili oluyor

Son yüzyılda daha sık gördüğümüz ve giderek artan tüm bu modern çağ hastalıkları ile mücadelede ilaçlar ve tüm modern tedavi metotları ile şifa bulamazken oruç tutmak nasıl bir etki ile şifa vesilesi olabiliyor

Otofaji sayesinde tüm bu olumlu etkilerle sağlık ve zindelik kazanıyoruz. Manevi kazanımları düşündüğümüzde ramazan ayını daha şümullü değerlendirmek menfaatimiz icabı.

Oruç işte bu yönleri ile insanlık tarihi kadar eski olan bir tedavi şekli.

Bunu nereden biliyoruz

Yüce Yaratanımız "oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılınan" bir ibadettir derken aynı zamanda evrensel bir tedaviden bizi haberdar ediyor.

Eskiden beri bilinir ve söylenir. "Can boğazdan gelir". Ancak ölçü kaçtığında canı boğazdan götüren obezite bugün tüm dünyada tedavi edilmesi gereken hastalıkların başında geliyor ve önemsenen bir sağlık sorunu olarak tüm devletlerin önem verdiği bir durum..

Obezite yani şişmanlık; kanserden kalp hastalığına, beyin felcinden kemik erimesine kadar birçok hastalıkta önemli sebep ve başı çekiyor.

Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim adamı, Dr. Alexis Carrel "L"Hamme, Cet İnconnu" adlı eserinde: "Oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu ve oruç tutmanın sağlık bakımından çok yararlı olduğunu" söyler.

Batılı bilim insanları, yaptıkları çoğu araştırmaların sonucunda, İslam dininin, sağlığımıza önemli katkılarından birinin oruç olduğu gerçeğinin altını kalın bir şekilde çizmeye devam ediyorlar.