Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda

Dünyanın genelinde artık yaygınlık kazanmış bir "anneler günü" geleneği var. Bu günün geçmişiyle ve ortaya çıkışıyla ilgili birbirinden farklı birçoğu da mitolojik nitelikte çeşitli rivayetler var. Tabii kapitalizmin tüketimi teşvik anlayışının bu tür günleri o günlerin kapsamına aldığı kesimi onurlandırmaktan ziyade sermaye sahiplerinin gelirlerinin artması için bir vesile olarak değerlendirdiği de ayrı bir gerçek. O yüzden kapitalizm yine aynı amaçla birçok vesile üretmiş, bunların bazılarında muhtelif mitlerden ve efsanelerden, bazılarında toplumsal geleneklerden yararlanmış bazılarını da toplumsal duyarlılıkları değerlendirerek kendisi üretmiştir. Bu gerçeği gözardı etmemekle birlikte bu tür münasebetlerle bağlantılı diğer bazı gerçeklerin konuşulmasının da faydalı olacağını umuyoruz.

Anneler günü dünyada farklı ülkelerde, farklı zamanlarda kutlanıyor. Türkiye'de Mayıs'ın ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü, Filistin'in de içinde olduğu Arap ülkelerinin genelinde 21 Mart tarihinde kutlanıyor.

Filistin Kızılay Teşkilatı da Anneler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada Gazze'de siyonist işgal güçlerinin soykırım saldırıları yüzünden günde ortalama 37 annenin şehit edildiğine dikkat çekti.

Filistin Kızılayı sosyal medyada dün yani 21 Mart tarihinde X platformunda yayınladığı mesajda Arap dünyasının tümünde Anneler Günü kutlanırken Gazze'de 167 günden beri sürmekte olan soykırım saldırılarında günde ortalama 37 annenin siyonist katiller tarafından şehit edildiği gerçeğinin de görülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Siyonist işgal rejiminin saldırıları tam anlamıyla soykırım saldırıları olduğundan öldürülenlerin de büyük çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Her gün onlarca anne siyonist vahşetin saldırılarında hayatını kaybederek geride yine onlarca yetim bırakırken, bir o kadar anne de çocuklarının öldürülmesi sebebiyle yaralı yüreklerle ve ömürlerinin sonuna kadar bitmeyeceğini tahmin edebileceğimiz acılarla hayatını sürdürmeye devam ediyor. İşte siyonist vahşet böyle bir şey! Onlarca anneyi katledip çocuklarını yetim bırakırken onlarca annenin de kucağındaki bebeğini katletmek suretiyle yüreklerini parçalıyor.

Ama küresel emperyalizm ve onun güdümündeki işbirlikçiler böyle bir vahşete sadece ilgisiz değil bilakis destek veriyor. Ama öbür yandan "Anneler Günü" geleneğinin sürdürülmesi için kurduğu altyapının korunması suretiyle anneleri istismar etmeyi de ihmal etmiyor.

Kısa adı UNICEF olan BM Çocuklara Yardım Fonu'nun 2 Şubat 2024 tarihinde yapmış olduğu bir açıklamada, siyonist işgal rejiminin 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze'ye yönelik olarak başlattığı saldırılarda bu bölgede 17 bin çocuğun ailesini kaybettiği veya ailesinden ayrı düştüğü belirtilmişti. Bunlardan kimisinin hem annesi hem babası, kimisinin annesi kimisinin babası öldürülmüş, kimisinin de ebeveynine ulaşılamıyordu. Bu açıklamanın yapıldığı tarihten sonra öldürülenleri de dahil edersek yetim ve öksüz bırakılan Gazzeli çocuk sayısının 20 bini geçtiği yönünde tahminde bulunabiliriz.