Okuyucu sorunlarını ve taleplerini gündeme getirmeye devam ediyoruz

Okuyucularımızdan gelen sorunları gündeme getirdikçe onların adeta sesi olmaya başladık. Bu yazımızda da okuyucularımızın sorunlarını ve taleplerini gündeme getirmeye çalışacağız.


Sosyal güvenlik önlisans öğrencileri alımlarda öncelik istiyor

Bir takipçimiz; "Yıllardır sosyal güvenlik önlisans öğrencileri olarak atama bekliyoruz alım ya hiç olmuyor ya da olunca bizim hakkımız sosyal hizmet mezunlarına veriliyor lütfen gündeme getirebilir misiniz" ifadelerini kullanarak seslerinin duyurulmasını istiyor.

Yıllar önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun talebi üzerine üniversitelerde Sosyal Güvenlik Önlisans Programı bölümleri açıldı. Buradan mezun olanların SGK'nın ihtiyaçları doğrultusunda aday yetiştirilmesinin sağlanmasıydı. Mezunlardan SGK'ya yerleşenler aldıkları eğitim nedeniyle önemli katkılar da sağladılar.

Sosyal Güvenlik Önlisans Programı, sosyal güvenlik sisteminin işleyişi, sigorta mevzuatı, sosyal yardım programları ve sosyal hizmetlerin yönetimi gibi konuları içeren bir eğitim programıdır. Öğrencilere sosyal güvenlik kurumları, sigorta sistemleri, emeklilik, iş kazaları ve meslek hastalıkları, işsizlik sigortası gibi konuları öğretmektedir.

Bunlar eğitim süresince doğrudan SGK mevzuatı ve uygulamaları üzerine eğitim almaktadırlar. Bu mezunların, kurumun ihtiyaç duyduğu bilgi ve beceriye sahip olması hem hizmet kalitesi hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından büyük önem arz etmektedir.

Böyle olunca da bu mezunların Sosyal Güvenlik Kurumu'nda göreve başlamaları halinde ciddi bir sinerji oluşturacağı açıktır. Bu nedenle SGK'nın bu bölüm mezunlarına alımlarda yer vermesi kurumsal açıdan faydalı olacaktır. Bunlar aldıkları eğitim nedeniyle ilave bir eğitime ihtiyaç duymadan öğrendiklerini SGK'da uygulamaya geçirecek donanıma sahiptirler.


Sosyal Güvenlik Denetmenleri özlük haklarının düzeltilmesini istiyor

Türkiye genelinde yaklaşık 2700 SGK Denetmeni yaşadıkları sorunların gündeme getirilmesini istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan Vergi Denetmenlerinin Vergi Müfettişi kadrolarına atanması sonrasında haklı olarak birçok taşra teşkilatında denetim elemanı olarak görev yapanlar benzer bir uygulamanın kendileri hakkında da uygulanmasını talep ediyor. İşte bunlardan birisi de SGK Denetmenleridir.

SGK Denetmenleri tarafından gönderilen bilgi notunda şu ifadelere yer verilmiştir; "Kamu Personeli Seçme Sınavı-Kurum yazılı ve sözlü sınavları gibi gerek mesleğe alınma usulü gerek yazılı yetki, yeterlilik ve sözlü sınavları gibi meslekte devam edebilme şartları müfettiş, kontrolör, denetçi gibi merkezi kadrolar ile aynı veveya benzer olan Sosyal Güvenlik Denetmenleri, "Eşit İşe Eşit Ücret" vaadiyle çıkarılan, fakat "Eşit Unvana Eşit Ücret" şeklinde uygulanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özlük hakları konusunda aynı veveya benzer işi yapanların çok gerisinde kalmıştır. Merkezi kadrolarda bulunan müfettiş, denetçi ve kontrolörlerin ek göstergesi 4200, makam tazminatı 2000, görev tazminatı 8000 ve özel tazminatı 125-180 arasında değişirken; Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin ek göstergesi 3600 ve özel hizmet tazminatları 92-125 arasında değişmekte olup makam ve görev tazminatları bulunmamaktadır. Bu durum Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile yukarıda belirtilen diğer A grubu merkezi kadrolarda yer alanlara nazaran özlük haklarında ciddi farklara sebebiyet vermekte olup özveri ile çalışmakta olan Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yukarıda sayılan sebeplerle, Sosyal Güvenlik Denetmeni veveya Denetmen Yardımcılarından şartları uygun olanlar tekrar KPSS sınavlarına girerek 4200 ek göstergeli (Müfettiş, Denetçi, Kontrolör) kariyer mesleklere geçiş yapmakta bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu açısından yetişmiş iş gücü kaybına neden olmaktadır."

SGK Denetmenleri yaptıkları işler itibarıyla SGK Müfettişlerinin aşağı yukarı aynısı yapmaktadırlar. Böyle olunca da haklı olarak SGK Denetmenleri müfettişlerin özlük haklarının kendilerine de verilmesini talep ediyorlar.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı kokuşan sistemi deşifre etti

Yıllardır sözlü sınavlarda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini yazıyorum. Çözüm üretileceğine yönelik resmi açıklamalar yapılmasına rağmen hala somut bir adım atılmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşanan grev sonrasında belediye iştiraklerine personel alımında neler yaşandığını yapılan açıklamalarla öğrenmiş olduk.