Tarih öyle demiyor
En çok tartışılan konuların başında, Cumhuriyet kurulurken vatandaşlık tanımının "ırkçı" bir yaklaşımla anayasaya yazıldığı ve zorla herkesin TÜRK yapılmak istendiği anlatısıdır. Aslında temel mesele bu değildir. Anayasada vatandaşlığın TÜRK olarak tanınması hususu, amacından saptırılarak bölücülüğün ve siyasi İslamcılığın taraftar kazanmak için kullandıkları bir propagandadır.
İzah edelim.
Türklüğün anayasada yer almadığı Osmanlı'ya dönelim. Ne 1876 ve ne de II. Meşrutiyet anayasasında böyle bir tanımlama yoktur. Kısaca "IRKÇI" denilen kavramlar yer almaz. Ancak, Kürtçü-bölücü isyanlar 1823'ten sonra başlamıştır. Cumhuriyet kurulmazdan bir asır önce başlayan faaliyetler daha Birinci Dünya Savaşına gelmeden devam etmiştir.
Bu dönemlerde padişah halife de Osmanlı Medreseleri de mahkemelerdeki kadı efendiler de tam kadro görevdedir.
Kısacası kimseye kimlik dayatılmamıştır.
İşin en ilginç tarafı, siyasal İslamcıların şikâyet ettiği Kemalist düzen olmadan da tarikatlar, cemaatler devlete karşı baş kaldırıp isyan etmiş, ayrılıkçı Kürt aşiretleri ve başlarındaki ulema taifesi de.
Merkezi hükümete başkaldıranların başında Ravanduz "hükümdarı" olarak bilinen Mir Mehmet, geliyor. 1834'te bağımsızlık hareketi değilse de Osmanlı Devleti'ne ve "Osmanlı" vatandaşlığına isyan etmiştir.
Sonrasında Bedirhanlar gelir.
Bu aşiret ve beyleri Kürtçü hareketin temellerinin atılmasında önemlidir. Bunun dışında tarikatların ortaya koydukları eylem ve stratejilerdir. Hemen hepsinin kendini "Seyyit" (peygamber soyu" olarak ilan ettiği Barzinciler, Barzaniler ve Nihrililer, isyanlarıyla dış güçlerle yazışmaları ve bağlantıları ile sürecin bugüne gelmesinde alt yapı oluşturmuşlardır.
Barzaniler, Irak'ın Kuzeyinde hedefine özerk bir Kürdistan kurarak ulaşmıştır. Nihrililer (Şemdinlililer) ise hem Osmanlı'ya taraf görünmüşler ve hem de bölgedeki isyanları
desteklemişlerdir. Başlarındaki Şeyh Ubeydullah, Tebriz'deki İngiliz konsolosu Wiliam Abbot'a hükümetine duyurulmak için yazdığı mektupta şunları söylemektedir.
"Kürtlerin etnik töre, hatta din bakımından apayrı bir halk olduklarını" belirterek; "Kürdistan'ın bütün hükümdar ve ağaları, artık işlerin böyle Osmanlı ve İran (Kaçar) hükümetleri altında devam edemeyeceği ve mutlaka bir şeyler yapılması gerekeceği, bu durumun bir şeyler yapmaları ve durumu tahkik etmeleri için Avrupa hükümetlerine duyurulması hususunda müttefiktirler."
Bu mektuptaki isteklerini o sıralar bölgede görev yapan Amerikan misyonerleri, Dr. Joseph Plump ve Dr. Cochran'a da anlatıyor.
Bu adam, bir taraftan Rus savaşında Osmanlı'ya yardıma gelirken diğer taraftan da isyanları yönetmiştir.