Kasaba siyaseti Reis kültürü
Siyasal sistemlerin adı ve niteliği kadar, nerede ve hangi toplumda varlık gösterdiği de önemlidir. Mesela demokrasinin İngiltere'deki uygulaması ile Türkiye'deki fark ediyor.
Niye
Çünkü demokrasinin karşılaştığı uygulayıcı toplumun kültürü, tarihsel geçmişi, o toplumun eğitim düzeyi, siyasi gelenekleri farklı da ondan.
Bizim toplum "Reis" kültürünü seviyor.
Bize göre yöneten lider her zaman "Reis" niteliğinde olacak.
Efelenecek.
Bağırıp çağıracak.
Emirler verecek.
Buyuracak.
Hâlbuki demokratik lider böyle biri değildir.
Demokratik lider, toplumu bütünleştiren, insanlar arasında ayrım gözetmeyen, hukuka inanmış, yasalara uygun davranan, aklına estiği gibi konuşmayan kurallara uyan liderdir.
Bizim toplum, seçtiklerine adeta tapınır.
Demokratik toplum, seçtiklerinin yetkili olduğunu bilir, ama onları denetleyerek, kendileri için ne yapıp yapamadığını ayrıntılarıyla bilmek ister.
Peki, biz demokratik toplum muyuz
Tam anlamıyla, sosyolojinin, siyaset bilimin tanımladığı anlamda değiliz.
Değiliz, çünkü eğitilmiş bir toplum değiliz. Yurttaşlık haklarından doğan gücümüzün yeterince farkına vardığımız söylenemez.
İkincisi, kültür olarak biz, doğu toplumlarına aitiz. Bu da bireyci değil toplulukçu olduğumuzu gösterir. Toplulukçu kültür, dayanışmacıdır. "Birimiz, hepimiz içindir" anlayışına sahiptir.
Sadece biz değil, bütün Asya toplumları aynı kültüre sahip. Her Asyalı, dayanışmacıdır. Bu sebeple bizim "Asabiyemiz" Batı'nın asabiyesi gibi, birey üzerine kurulu değildir.
Öyle ise demokrasi bize göre değil mi
Elbette böyle söylemek istemiyorum.
Kültürel kodlarımız nedeniyle farklılıklar olacağını anlatmak istiyorum. Zaten Asya toplumlarında demokrasi yok gibi bir şey. Var olduğu söylenen devletlerde de tıpkı bizim gibi ileri demokrasi yok.
İşte bakın, Sayın Cumhurbaşkanı Hatay'da ne diyor
"Merkezî yönetimle yerel yönetim dayanışma hâlinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi"
Bu cümle, bir ülkeyi parti asabiyesine bağlı olarak düşünen, "Ben(biz) ve ötekiler" anlayışını yansıtıyor. Demokratik bir söylemi ve lideri göstermiyor. Kendi mahallesinin aidiyetini dışa vuran, "Reis" tipi liderliği gösteriyor.
Ülkem, anlayışı var mı burada
Yok.
Halkım anlayışı
O da yok.
Kısaca kasaba siyaseti