Hukukun egemenliği bitti
Siyasal olayların hiçbiri tesadüfi değildir. İçinde yaşadığımız ekonomiden, sağlığa, tarımdan, dış politikaya ve son olarak da Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmamasına kadar bütün gelişmeler böyledir.
Ülke olarak başımıza her ne geliyorsa siyasi kararlar yüzündendir.
Çünkü devlet aygıtını yöneten iktidar, yönetici siyasi iradedir ve ülkenin her türlü sorununa ilişkin karar almakta, karar verip uygulamaktadır.
Ekonomi niye bozuk
Siyasi iktidara sormamız lazım. Çünkü ekonomiye ilişkin kararları o veriyor.
Tarım ve hayvancılık niçin can çekişiyor
İktidara soracağız.
Aynı şekilde başta devletin kendisi olmak üzere, devletle ilişkili tüm kararların dayanağı olan Anayasal hükümler neden uygulanmıyor
Siyasal iktidara soracağız.
Efendim, AYM şöyle, Yargıtay böyle lafları yapay gerekçelerden başka bir şey değil.
O şahıs bir terörist, hükûmetimizi yıkacaktı. Devletimize hainlik etti demek ve bunu AYM için gerekçe göstermek de anlamsız. Eğer öyle ise, suçun maddi unsurlarıyla birlikte netleştirilip o kişiye yasaların öngördüğü ceza verilmeli, Yargıtay da en son yargı kurumu olarak gene anayasanın kendisine verdiği yetkileri kullanarak bunu onaylamalıydı.
Başka
Bu durumda dosya, AYM'ye gelirse -ki gelebilir- AYM, kararın yasallığına, haklılığına, uygunluğuna dair en ufak bir boşluk bulamamalıydı. Ama buldu. Demek ki mahkemeler, suçu boşluksuz olarak temellendirememiş.
Velev ki AYM kasıtlı davrandı, suç işledi. Bu durumda ülkenin değerli hukukçuları, yüksek adalet ve yargının saygınlığı adına gereğini yapmalıydı.
Nedir o
Siyasetten uzak, temellendirilmiş, haklılandırılmış ve mantığı ortaya konulmuş, hukuksal ve bilimsel açıklamalar.
İtirazlar.
Bundan sonrası toplumun görevi olur.
İşte o zaman getir meclise, meclis yasama organı bilinciyle, yasa koyucu olmanın bilinciyle (parti bilinciyle değil) karar versin, haddini bildirsin.
Böyle olmadı.
Meclis yönetimi, kendisini var eden, devleti tanımlayan, milletin egemenlik yasası olan Anayasa'yı, arkadan dolanarak, çoğu insanı ikna edemeyen hükûmet ve çevresinin doğru, gerisinin yanlış dediği, pek çok hukukçunun haklılığını anlatamadığı, yine pek çoğunun da yanlışlığını gayet tutarlı olarak anlattığı Yargıtay kararını okuttu. Böylece Türkiye, üzerinde yükseldiği varlık zeminini tam ortasından çatlatmış oldu.
Şimdi kırık bir zemindeyiz.
Milletin büyük çoğunluğunu ikna etmeyen bir karar üzerinden