Her şey ona bağlı

Söz dinlemeyen yargı ne demek Ben adalet istemiyorum, emirlerime uygun karar verecek mahkemeler arıyorum demek.

Adalet yoksa gerisi ister istemez kötü olacaktır. Çünkü adalet ölürse her şey ölür.

Dolayısı ile siyasal iktidar, yarattığı siyasi, sosyal, ekonomik ve eğitim gerçeklerini değil, ötekileştirici, suçlayıcı popülist söylemleri konuşuyor. Hâlbuki Türkiye'nin gerçekliği bu değil.

-Türkiye'nin gerçeği, çarşı pazarda yaşanan alım gücünün tükenmişliğidir.

-Sanayileşmede adım atamayan, öncekinin üstüne yenisinin konulmadığı bir dönemdeyiz. Hâl böyle olunca toplumsal refah seviyesi artmıyor. Ülkemizin parası değer kazanmadığı gibi sürekli diğer ülkelerin gerisine doğru gidiyor.

-Dışa bağımlılıkta geçmişe oranla daha da bağımlı hâle gelmişiz. Türkiye'nin önemli şirketleri yabancılarla el değiştirdi. Bu da demektir ki, bizim ülkemizde, bizim yurttaşlarımızın kurduğu şirketleri satın alan yabancılar, Türkiye'de kazanıp, kazancı kendi ülkesinde taşıyor.

-Ekonomide şişkinlik yaratan küçük çaplı büyüme var, ama asıl olması gereken kalkınma yok. Kısaca Türkiye vücut olarak büyüyor, şişmanlıyor, ama beden olarak, boy atıp, diğer ülkelerle yarışacak kalkınma hamleleri yapamıyor.

Adalet yoksa emirlere uyan yargı sistemi kurulmak isteniyor ya da kurulmuşsa, duruşunuzu isteseniz de düzeltemezsiniz.

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizin atlatılamamasının en önemli sebeplerinden biri budur. İkincisi de herkesin yüksek sesle söylediği savurganlıktır. Devleti yönetenler, her nedense bir türlü israf ekonomisine dur demeye yanaşmıyor.

Hukuk, adalet yoksunluğunu, adaletsizlik, güveni, güvensizlik de beraberinde başarısızlığı getiriyor.

Bir çeşit neden-sonuç ilişkisi.

Determinizm.

"Söz dinlemeyen yargı", elbette siyasi ihtiraslara ve siyaset aklına göre çalışmayacaktır.

Kime göre çalışacak

Yüksek adalet anlayışına uygun olarak yasal meşruiyete göre.

Bu da yönetenlerin sınırlandırılması demektir. Gücün yasa ve yasayı işleten kurumlar eliyle sonsuz olmadığının gösterilmesi demektir.

Rejime ve demokrasiye indirgersek, Türk Milleti adına karar alan mahkemelerin, siyasal iktidarı sınırlandırması, her istediğini yasaya uygun olarak yapmaya zorlaması, aynı zamanda millet egemenliğinin (gücünün) belirginleşmesidir. Egemenlik milletinse ve bunun denetimi de millete aitse, milletin