Muhtar adaylarının propaganda hakkı

Demokrasi dersimize örnekle başlayalım: Ankara'nın merkezinde eski EGO otobüs parkının olduğu Emlak Konut GYO A.Ş.'ye ait arazide, yatırımcı Pasifik İnşaat'ın yürüttüğü bir mesken inşaatı projesi tamamlanmak üzere.

Dikey mimari. Ama yine de hayırlı olsun.

Biz işin başka bir tarafındayız.

Projenin hemen kıyısındaki caddenin yanında Millet Bahçesi var ve bu bahçeye bu konut alanından özel bir üst geçit dahi yapılması planlanmış ama...

Üç-beş bin kişilik toplam nüfusu itibariyle neredeyse küçük bir ilçe büyüklüğünde olan bu alan her nedense ayrı bir muhtarlık dahi olamamış.

Bu yeni yerleşim yerini, bir ucundaki Konya Yolunun diğer tarafındaki bir küçük ve eski mahalleye yani Emniyet Mahallesi Muhtarlığına bağlayıp o mahalleyi böylece büyütmüşler.

Elbette bir site yönetimi -ve onunla işbirliği içinde hareket etmesi beklenen bir AVM yönetimi- vardır. (Nasıl bir yönetimdir, Kat Mülkiyeti Kanunu ne kadar geçerlidir o ayrı mevzu).

Projeyi kurgulayanlar, herhalde, "muhtarın ne önemi var" demişler. Ya da bu konu şimdi ilk defa gündemlerine geliyor.

Bütün mahallerde ve o Mahalle'de şimdi seçim var.

Muhtar adayları seçmenlerine ulaşmak ve kendilerini tanıtmak istiyorlar. Mahallede bunu başarıyorlar. Ama Merkez Ankara'da başaramıyorlar. Daha Site girişinde "insört, broşür yassah hemşerim" duvarı ile karşılaşıyorlar.

Adaylardan biri bize ulaştı. Durumu anlattı ve yardım istedi.

Sadece o adaya değil yereldeki demokrasiye katkı adına ne yapabileceğimizi düşündük.

"Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gidin ve oradan yardım isteyin" demek istedik ama yapamadık. Zira oradaki başkan hâkimin işini sınırlayıp "bu iş benim işim değil" demesinden korktuk.

Bir hukukçu olarak ne yapacağımızı ve ne tavsiye edeceğimizi bilemedik. En iyisi "yazalım da adayların eline verelim" dedik.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 56. maddesi "Seçim takviminin başlangıcından itibaren seçim propagandasının sona erdiği ana kadar Hoparlörle propaganda, halkın huzur ve rahatını bozmamak ve 50 nci maddenin son fıkrası hükümlerine uymak şartıyla serbesttir." diyor.

Yine "Propaganda amaçlı yayın ve malzeme dağıtma" başlıklı 57. madde de şöyle: