Boranının lezzet unutulmuyor

Boranı, Şanlıurfa'nın hazırlanışı en zahmetli ama bir o kadar da lezzetli yemeklerinden biridir. Ortaya çıkış hikâyesi ise şöyle; Fars (Acem) Şahı'nın kızı (Boran) Hatun'un evlenmesi sırasında büyük bir şölen düzenlenir. Şölene davet edilen halka envai çeşit yiyecek ve içecek ikram edilir. Sadece bir yemek damaklarda unutulmaz bir tat bırakarak bütün ahalinin beğenisini kazanır. Fakat bu yemeğin adı kimse tarafından bilinmez. Orada bulunan bilge kişiye bu yemeğin adı sorulur. Bilge kişi de bu yemeğin adı olsa olsa güzelliği ile dillere destan Boran Hatun'dan dolayı 'Boranı'dır der. İşte bu yemek günümüze kadar boranı ismiyle gelmiştir.

MALZEMELER

4 kg pancar
1 kg kuzu eti
1 çorba kâsesi nohut
Yarım su bardağı sadeyağ
Yarım çorba kâsesi lolaz (börülce)
Urfa koyun yoğurdu
Sarımsak
Tuz
Boranı köftesi için;
8 çay bardağı köftelik bulgur
300 g dövülmüş kara et
1 çay bardağı karabiber
Kuru isot
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet orta boy soğan
Kızartma için yağ

HAZIRLANIŞI

Birkaç hazırlık dönemi vardır; birinci aşamada yuvalak hazırlanır. İkinci aşamada pancar sapları ayıklanarak doğranıp haşlanır. Haşlanan pancar iyice suyu süzüldükten sonra rengi hafif dönünceye kadar yağda kavrulur. Üçüncü aşamada nohut, lolaz (börülce) haşlanır. Dördüncü aşamada erkek kuzu etinin bel ya da but kısmından yağlı
tarafı olacak şekilde alınır ve kuşbaşı
(tike) doğranır. Tencerede kısık ateşte yarım kavrulur (mühürlenir, korkutulur). Kavrulan et ile haşlanan pancar, börülce ve nohut bir tencereye konularak üzerine kemikli su ilave edilerek pişirilir. Göz kararıyla tuz ilave edilir.
Boranının her malzemesi gibi yuvalağı da çok önemlidir. Yuvalak köftesi muhakkak kara etle (yağsız but eti) yoğurulur. Köfte harcının içine un, irmik ve yumurta konulmaz. Köfte leğeninde köftelik bulgur, iri doğranmış kuru soğan, tuz, karabiber ve kuru isot buluşturulur. Önce et, kuru isot, soğan, karabiber ve tuz iyice yoğrulur. Biraz su alınır, yavaş yavaş bulgur ilave edilerek yoğrulur. Bu aşamada soğanın çoğu erimiş, suyunu köfteye vermiş olur. Avuç içinde nohut iriliğinde yuvalanarak şekil verilir. Hazır olan yuvalaklar yağda güzelce kızartılır. Urfa koyun yoğurdunun içerisine dövülmüş yeteri kadar sarımsak ve tuz eklenir. Karıştırılarak sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Önce tabağa yuvalaklar konulur, üzerine de pancarlı nohutlu karışım ilave edilir. Son olarak sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir. İsteyen yemeğin üzerine ilave eder. Boranı, yanında pirinç pilavı ile ikram edilir. Boranıya frenk suyu (domates salçası) konulmaz.