Anadolu'nun 26 lezzet yüzü! Eşsiz gastronomi potansiyelini fark etmeliyiz

Türkiye, sahip olduğu kültürel ve coğrafi çeşitlilikle 26 alt lezzet bölgesine ayrılarak zengin mutfak mirasını hem koruma hem de gastronomi turizmine dönüştürme potansiyeline sahip. Bu birikim, stratejik bir yaklaşımla desteklenirse dünya çapında güçlü bir gastronomi markasına dönüşebilir.

Fransa, İtalya ve İspanya gibi mutfak konusunda iddialı ülkeler, bölgesel farklılıklarını yalnızca ürün çeşitliliğiyle değil, pişirme teknikleri ve içerik açısından da zenginleştirerek, güçlü bir hikâyeleştirme yöntemiyle aktarır. Yaptıkları, gastronomik açıdan hem kültürel bir gereklilik hem de son derece stratejik bir pazarlama (marketing) çabasıdır ve bu yaklaşım karşılığını da bulmuştur.

ç, hatta bir iç denizi de katarsak dört denizle çevrili bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafya; farklı iklimlerin, farklı toprak yapılarının ve farklı kültürlerden insanların bir arada yaşadığı eşsiz bir yapıya sahip. Diğer taraftan Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının yanı sıra Balkan kültürünün de yoğun izlerini taşıyor. Geçmişten bugüne uzanan ve yaklaşık on dört bin yıllık geçmişe sahip lezzetleri yaşatan kadim bir coğrafyadır burası...

RUMLAR, ERMENİLER, BOŞNAKLAR, ÇERKESLER, ARNAVUTLAR, MANAVLAR, ARAPLAR, LAZLAR, TATARLAR ve daha onlarca farklı kültür, bu mutfak birikiminin şekillenmesinde önemli rol oynamıştır.

İşte bu zenginliğin ışığında, "lkemizin gastronomik açıdan farklı bölgeleri var mı" sorusuna da bir cevap olmak üzere alt lezzet bölgeleri oluşturmaya çalıştım.

"26 ALT LEZZET BÖLGESİ"NE
HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLMELİ

1. EDİRNE-KIRKLARELİ-TEKİRDAĞ
2. İSTANBUL - KOCAELİ
3. YALOVA- BİLECİK- BURSA
4. BALIKESİR- ÇANAKKALE
5.BOLU-DZCE- SAKARYA
6. ZONGULDAK-BARTIN -KARABK -KASTAMONU
7. SİNOP - SAMSUN
8. İZMİR-AYDIN - MUĞLA
9. MANİSA- UŞAK-DENİZLİ
10. ESKİŞEHİR, KTAHYA, AFYON
11. KONYA-KARAMAN
12. KAYSERİ- YOZGAT -AKSARAY-NİĞDE-KIRŞEHİR-NEVŞEHİR
13. ANKARA- KIRIKKALE-ÇANKIRI
14. ÇORUM-AMASYA-TOKAT
15. ORDU-GİRESUN-TRABZON- RİZE-GMŞHANE-ARTVİN
16. KARS-ARDAHAN-IĞDIR
17. MALATYA - ADIYAMAN, ELÂZIĞ
18. ERZİNCAN- TUNCELİ
19. BİNGÖL, MUŞ, BATMAN
20. AĞRI -VAN- HAKKÂRİ - BATMAN- ŞIRNAK
21. ERZURUM-BAYBURT
22. KİLİS- GAZİANTEP-ŞANLIURFA
23. DİYARBAKIR -MARDİN
24. SİİRT-BİTLİS
25. HATAY- ADANA - MERSİN
26. BURDUR- ISPARTA - ANTALYA

ÇOK KLTRL MUTFAK ZENGİNLİĞİ

Türkiye, sadece yedi coğrafi bölgesiyle değil, bu bölgelerin altındaki zengin mutfak kültürüyle de bir gastronomi hazinesi sunuyor.

lkenin dört bir yanına yayılan 26 alt lezzet bölgesi hem yerel mutfağın korunması hem de gastronomi turizminin gelişmesi açısından büyük bir potansiyel taşıyor.

Doğu Karadeniz yaylalarına kadar uzanan bu renkli mutfak haritası, Türkiye'nin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor.

İlgili kurumların (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları) ve bilhassa bu alt bölge şehirlerinin valilik ve belediyeleri bu çerçevede birlikler marifeti ile yeni gastronomi destinasyonları oluşturabilir.

lkemizin önemli varlığı olan gastronomi birikimi bu şekli ile çok daha doğru şekilde hak ettiği yerlere daha kısa zamanda gelebilir.

AMASYA ÇÖREĞİ

MALZEMELER

6 su bardağı elenmiş un
3 su bardağı ılık su
1,5 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz

Hamuru açmak için;
1 su bardağı zeytinyağı

İç harcı için;
1 su bardağı dövülmüş haşhaş
su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı ceviz içi

zeri için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Derin bir kaba su ve maya alınır. zerine un ve tuz eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan bir hamur elde edilerek mayalanması için dinlendirilir. İç harç için haşhaş, yağ ve ceviz karıştırılır. Mayalanan hamur 6 eşit parçaya bölünür. Bezelerden biri yağlanmış tezgâhta açılır. zerine haşhaşlı karışımdan sürülür. İkinci beze de açılarak hamurun üzerine yayılır. Bütün bezelere aynı işlem uygulanır. Hamur ele açılabildiği kadar genişletilir. Her iki tarafı içeri doğru katlanır. Sonra uzun şeritler şeklinde kesilir ve uzatılıp burgu şekli verilir. Hamurlar tepsiye yan yana dizilir. zerine yumurta sarısı sürülüp 30 dakika mayalandırılır. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 20-25 dakika pişirilir.