Yerel seçimlere doğru

İktidar partilerinin yerel seçime avantajlı olarak gireceği bir gerçektir. Geçmiş dönemlerde bu ezberi ancak tencere teorisi değiştirebildi. Ak Parti'nin, yüksek enflasyonla gireceği ilk yerel seçime doğru gidiyoruz. Genel seçimlerde iktidar partisine oy verdiği halde, ilerleyen süreçte partisinin durumundan memnun olmayıp veya gösterilen adaya tepki göstererek, seçmenin muhalif kanada yönelebilmesi de imkan dahilindedir. Ak Parti 22 yıldır yerel seçimlerde de başarılı. Bu başarıda elbette Erdoğan'ın payı büyük. Gösterilen adayın toplumda bir karşılığı olmasa dahi, seçmen sırf Reisin hatırına partisinden ayrılmıyor. Peki, bu seçimde; bildiğimiz bu ezber aynen devam eder mi İllere göre değişiklik gösterme ihtimali varsa da genel kanaatin değişeceğini zannetmiyorum. Ülkede bir pahalılık olsa da bu durumun tüm dünyada yaşandığını ve iktidarın performansının yüksek olduğunu seçmen görüyor. Zaten iktidar da krizi ciddiye alarak etkin çözümler üretmeye çalışıyor.

Yani seçmen açısından partisini cezalandıracak bir durum yok. Kaldı ki muhalefet henüz cumhurbaşkanlığı seçiminin artçı sarsıntılarını bile atlatamadı. Bu kafayla yerel seçimlerde de büyük bir deprem yaşayacaklarını düşünüyorum. CHP, 13 yıl aradan sonra lider değişimine gitti. Aslında Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'le değil, değişimden yana mücadele eden İmamoğlu ile yarıştı. Özgür Özel'le de yerel seçimlerde bir başarı elde edebileceklerini düşünmüyorum.

O yüzden Reis için Ankara, İstanbul ve İzmir çok önem arz ediyor. Bu metropol illeri yeniden CHP'nin elinden alırsa, hem gücünü perçinlemiş ve güven tazelemiş olacak, hem de İmamoğlu balonu da patlamış olacaktır. İktidar için değil ama muhalefet için yerel seçimlerin kaybedilmesi büyük bir hezimet olacaktır. Ak Parti açısından, mevcut krizin 2024 yerel seçimlerine menfi etkisinin olacağını düşünmüyorum.

Bunun birçok nedeni var. Birincisi, bu milletin Reise verdiği kredi devam ediyor. Erdoğan'ın milletin adamı olma kariyeri aynen sürüyor. Bu damarda herhangi bir zedelenme yok. İkincisi, muhalefetin iflah olmaz dağınıklığı devam ediyor. Yakın süreçte CHP'nin toparlanmasının imkanı yok. İyi Parti ise kendi adaylarıyla seçime gideceğini açıkladı. Yarın ne getirir bilemeyiz ama bir bakmışsınız İyi Parti iktidarı destekleme kararı alabilir. Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat tarihli depremler dahi AK Parti'nin başarısına gölge düşürmedi. 11 ili etkileyen felaketin üstesinden gelebilmek öyle kolay değil. Ama AK Parti bu süreci çok güzel yönettiği gibi şu anda da deprem bölgesinde karnesi çok başarılı. Hem kalıcı konutlar hem de köy tipi deprem evleri hızla yükseliyor. Hiçbir depremzede perişan edilmedi.

Çadır ve konteyner süreçleri çok iyi yönetildi. Konutların bir kısmının 2023 Aralık sonunda teslim edilecek olması da AK Partiye çok büyük avantaj sağlar. Muhalefet açısından küresel krizi imkana dönüştürecek bir ortam yok. Geriye tek seçenek kalıyor, o da çok güçlü ve karizmatik adaylar bulabilmek. İyi adayımız olduğu takdirde Konya'yı bile alabiliriz diyen Kılıçdaroğlu, aslında bu gerçeği görmüştü. Yerel seçimlerin kaybedilmesi durumunda, İmamoğlu için de büyük bir kayıp olacak. Hiç merak etmeyin, 2024 yerel seçimleri, hayat pahalılığı nedeniyle iktidar partisine oy verenlerin partilerini cezalandırma sonucunu getirmeyecektir. Anket yapan kamuoyu şirketleri de iflas etti. Son genel seçim sonuçlarında nasıl yanıldıklarını millet gördü. Doğru anket yapıldığı takdirde şirketlerin tahmininde pek yanılma olmaz. Ancak son yıllarda anket şirketleri de algı operasyonluğuna soyundular.