Hayatı keşfet!

Geçtiğimiz haftalarda ABD'de düzenlenen New York Moda Haftası'nda üzerinde çöp poşetiyle podyuma çıkan bir sosyal medya fenomeni epey gündem oldu.

İşin ilginç yanı, güvenlik görevlisi durumu fark edip korsan protestocuyu apar topar podyumdan indirinceye kadar seçkin(!) katılımcıların her şey yolundaymış gibi defileyi izlemeye devam etmesiydi.

Sosyal medya fenomeninin bu eylemi, moda adı altına bize sunulanların estetik açıdan bir çöp poşeti değerinde olduğunu göstermesi bakımından nokta atışı bir protestoydu.

Protesto, çeşitli mecralarda bu minvalde konuşuldu, hakkında yazılar yazıldı.

Olaya dikkatimi celbeden bir arkadaşım, meselenin modanın kofluğunu göstermesinden daha fazla bir anlam ifade ettiğini anlatırken "İnşa edilmiş beğenilerle hareket ediyor insanlar" dedi.

İçinde yaşadığımız modern dünya sisteminin algılarımız üzerindeki hegemonyasını harikulade hülasa eden bu cümle belki de en fazla, bütün aygıtlarıyla, medyanın işlevine işaret ediyor.

Gerek konvansiyonel medya gerek internet ortamı ve bilhassa sosyal medya beğenilerin oluşum, aktarım ve dolaşım sistemi görevlerini ifa ediyor.

Dijital platformlarda kullanıcılara sunulan trend listelerindeki içerikler yüzbinlerce hatta milyonlarca kişiye erişim sağlıyor.

Sosyal medyanın yanı sıra, arama motoru Google'ın Discovery (Keşfet) alanı da özellikle haber ve çeşitli içeriklerin dolaşıma girmesinde büyük bir rol oynuyor.

Tüm mecralar için "öne çıkanlar" başlığı altında toplayabileceğimiz, bizi keşfetmeye davet eden bu alanların kim tarafından öne çıkarıldığı ve neyi keşfetmeye çağrıldığımız sorularının cevabı bize beğenilerimizi kimlerin belirlediğini ve hangi muhtevalarla inşa edildiğini de söyleyecektir.

Trendlerin, sosyal medyadaki like