Yapay zekanın iradesi

Yapay zeka 2023'ün en gözde tartışma konularından biri oldu.

Yeni dünya sistemimin yapay zekanın gölgesinde kurulacağı düşüncesinden yapay zekanın yeryüzünde gücü ele geçirip insanlara hükmedeceğine dair komplo teorilerine kadar geniş bir skalada gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Yapay zeka üzerinden ABD ve Çin arasında Soğuk Savaş dönemine benzer bir rekabetin yaşanabileceği veya yapay zeka kullanımının bazı ülkelerde temerküzü ile yeni bir emperyal-kolonyal düzen kurulabileceği, sistemin dışında kalan ülkelerdeki insanlarının işsiz kalacağı senaryoları konuşuluyor.

Robotik sistemlerin ve yapay zekanın yaygınlaşması ile gelecekte işsiz kalma kaygısı yaşayan insanlar bir yandan da Hollywood'un Terminatör tarzı filmlerinde olduğu gibi yapay zeka ve robotların hizmetine girme (hatta köleleştirilme) endişesi taşıyor.

Birkaç ay önce, bu endişeleri haklı çıkaracak cinsten bir haber İngiliz basınında yer aldı ve sosyal medyada hızla yayıldı.

Habere göre, ABD ordusu tarafından hazırlanan simülasyonda yapay zeka destekli bir SİHA (silahlı drone) kendisine komut veren komutanı öldürmüştü.

ABD Hava Kuvvetleri'nde albay rütbesinde görev yapan bir yetkili, İngiltere'de düzenlenen bir konferansta, hedefi yok etmek üzere programlanmış SİHA'nın kendisine komut veren insanı öldürdüğünü öne sürüyordu.

Yetkili, simülasyon revize edilip, yapay zekanın komutanı öldürmemek üzere kodlandığında ise SİHA'nın görevi tamamlamak için, kendisine talimat verilen iletişim kulesini hedef aldığını iddia ediyordu.