Mehabet

B.

Heybet kökünden gelir; uluya, yüceye karşı insanın içinde hissettiği istemsiz saygıyı ifade eder... Mehabet. Sakın muhabbetle karıştırmayınız; muhabbet hub kökünden gelir, bambaşka bir şeydir.

Dün bir vesileyle, bir büyüğün siyaset ettiği bir mecliste hazirununa dert yandım, sizlerle de paylaşayım.

İnanın çok büyük bir talebim yok. Olması gerekene talibim sadece. İki meslek grubu var ki bunlardan temel beklentim, önlerinde ceket ekleyebilmek. İçimde o meslek gruplarına karşı var olması gereken mehabeti muhafaza etmeme yardımcı olmalarını istiyorum sadece. Bunlar imamlar ve öğretmenlerdir. Her ikisi de pastoral vazife gören, yüce mesleklere salik olmuş kimselerdir. İçerik anlamında büyük performans beklemiyorum kendilerinden. Bence gerek de yok. Her iki meslekten de yegane beklentim saygınlıklarına uygun tutum, davranış. Pastor, çoban demektir...

Dost acı söyler, rica ederim kimse şahsen üzerine alınmasın. Her iki meslek grubunun saygınlığı da sosyal medya kurbanı olmak üzere. İmamlarımızı, hocalarımızı internet fetişi basmış; laubalilik almış yürümüş. Cemaatin gözünde niza çözecek ağırlığını kaybetmiş pek çok hoca. Caminin kapısına "Hmm bence affeder ya, bi sor istersen" yazarak internette fenomen olmayı amaçlayan bir adamı hoca diye görmek istemiyorum ne yalan söyleyeyim. Gençlerin, en komik benim yarışına girdiği şu garip eyyamda bir parça vakar görmek istiyorum, izzet-i diniyye görmek istiyorum. Yüzüne bakınca azıcık mahcup olmak istiyorum hocaefendilerin. Sayıları çok azaldı bu mübarek eşhasın. Laubalilere sorsan dini sevdirmek istiyorlar. Rüşvet kültür olunca memlekette, bu da bahane oldu ister istemez.

Öğretmenlerin durumu daha fena. Kültür pesimizmi yaptığım falan yok. Tam yerine rast geldi, manzara koyuyorum sadece. Instagram sayfasıyla okey masası arasında bir yerlerde kaybettik öğretmenlerimizi. Mesleki yetkinlikleri ile ilgili bir şey söylemiyorum haddim değil. Elbette o konuyla ilgili de bir fikrim var fakat en azından ihtisasa saygı duymak bu konuda sükût etmeyi gerektirir. O sebeple içerikten dem vurmak istemiyorum. Yoksa eğitim başarıları ile ilgili net netice ortada. Ben mesleğin namını ve nişanını düşünüyorum, sonraki kuşaklara aktarılacak itibarından yana kaygı duyuyorum.