E-ihracat hedeflerimiz için daha sıkı çalışmamız gerek

Ticaretin giderek dijitalleştiği bir dünyada yaşıyoruz. Bugün Çin'de e-ticaret, toplam ticaretin yüzde 60'ına erişmiş durumda. Ülkemizde ise e-ticaret, yüzde 15-20'lere ulaştı. Bugün e-ticaret dediğimiz konu, 15 sene sonra ticaretin kendisi olacak.

E-ihracat ise ticaretin sınır aşan boyutu. Dünyanın birçok bölgesine tek tıkla ihracat yapmak mümkün. Dünyada dış ticaretin giderek toptan ticaretten perakende ticarete kayacağına ilişkin öngörüler var.

E-ihracat arama konferansı

Ticaretteki bu trendlere birçok kurum ve kuruluş hızlı bir şekilde uyum sağlamaya çalışıyor. Ticaret Bakanlığı da E-ihracat Sekretaryası aracılığıyla bu konuda son beş yılda oldukça öncü çalışmalar yaptı. İlki 2019 yılında yapılan e-ihracat konferansının ikincisi ise geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirildi. Zirvede kamu, özel ve sivil toplum paydaşlarından 200 önde gelen isim yer aldı. E-ihracatın sorunları, çözüm önerileri ve eylem planları ele alındı.

Yurt içi aktarım merkezlerine ihtiyaç var

Zirvede öne çıkan en önemli konu, e-ticarette hız konusuna yapılan vurguydu. Türkiye'nin e-ihracatta yurt içi transfer merkezlerinin e-ticaretteki hız vurgusuna yetişemediği, bunun için farklı kurumlarla iş birliği içinde iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Yurt içi aktarım merkezlerimizin hızlı olması durumunda e-ihracatın önündeki en önemli sıkıntının aşılacağı vurgulandı.

E-ihracatta nitelikli personel sorunu büyük

Zirvede ele alınan bir diğer husus ise nitelikli personel bulmada karşılaşılan zorluklar oldu. E-ticaret Meslek Liseleri kurmaktan, özel öğretim kurumlarının e-ticaret eğitimindeki yerinin ne olması gerektiğine, Ticaret Bakanlığı'nın BTK Akademi benzeri bir Ticaret Akademisi kurmasına kadar çok yoğun ve farklı perspektiflerin ele alındığı bir zirve oldu. E-ticaret ve e-ihracatta kariyer bağlamında çok büyük boşlukların olduğu ve gençlerin buna özendirilmesi gerektiği ısrarla vurgulandı. Teknofest benzeri çalışmalarla bu duruma katkı sağlanabileceği, dizilerde başarılı e-ticaret girişimcilerinin öne çıkarılabileceği dile getirildi.

KOBİ'lerin sıkıntı ve talepleri ile büyük firmaların sıkıntı ve talepleri farklı.

E-ticarette farklı firmaların farklı ihtiyaçlarının olduğu da en çok öne çıkan hususlardan birisi idi. Büyük ölçekli firmaların pazar yeri üzerinden e-ihracata ihtiyaç duymadığı vurgulanırken, KOBİ'ler için ise pazaryerlerinin tek tıkla ihracat için öne çıkan merkezler olduğu dile getirildi. KOBİ'lerin birçoğunun ise tek tıkla e-ihracat yapabilecek olmasına rağmen bilgisizlikten veya korkudan e-ihracat yapamadığı, bir kısım KOBİ'nin ise siparişi alsa bile kargolama ve tedarik gibi süreçlerde sıkıntı yaşadığı ifade edildi.