Türk mitolojisinde kadının önemi! Anneler Günü! Müjdeler!

Küresel güçlerin kültür asimilasyonlarından biri olan, dün olduğu gibi bugün de Gazze'de 50.000'e yakın çocuğun ve annenin soykırıma uğradığıgerçeği karşısında firavun sevici devletlerin planladıkları günAnneler Günüdür!

Türk mitolojisinde kadın!

Kadim Türklerde ve günümüzde kadın gayet yüksek bir mevkide tasvir edilmektedir. Göktürklerde Kağan'ın karısı Hatun, devlet işlerinde kocasıyla birlikte söz sahibidir.

Pek çok kararları han adına; Mete'nin hatunu imzalamıştır.!

Orhun Kitabeleri'nde devlet işlerini bilen Katunlardan (hatun) söz edilir.

Kağan'ın hanımı olan Hatun da tıpkı Kağan gibi töre ile bu makama oturur ve Kağan ile birlikte ülkeyi yönetmektedir.

Orhun Kitabeleri'nde yer yer "Hakan ve Hatun'un Buyruğu" sözü ile başlayan ifadeler yer almaktadır.

Kutluk Devleti'nin yöneticileri olan Bilge Kağan ve Kültigin adına dikilen abidelerde hatunun halktan farklı olduğu şu şekilde ifade edilmektedir:

"Türk Tanrısı, Türk'ün kutlu ülkesini öyle tanzim etmiş. Türk milleti yok olmasın, millet olsun diye babam İlteriş Kağan ve annem İlbilge Hatunu (Tanrı) halk içerisinden çekip yukarı çıkarmış."

Bu ifadeler Orta Asya Türklerinde kadının siyasî ve toplumsal bakımdan konumunun göstergesidir.

Hanımlar devlet yönetiminde!

Hanımlarının devlet yönetiminde ve devlet protokolünde önemli bir yeri olagelmiştir. Hunlardan başlayarak Göktürklerde, Uygurlarda ve ilk Müslüman Türk devleti Karahanlılarda kadının toplum içinde yüksek bir mevkii vardı. Sultanın hanımı, devlet yönetiminde onun ortağı ve yardımcısıydı!

Selçuklular dönemi kadın!

Selçuklu hanım sultanı Altuncan Hâtun'un hayatı son derece dikkat çekicidir. Tuğrul Bey'in hanımı bu kahraman Türk kadını, devletin bekası için oğlunu zincirlere vurdurmuş, ordunun başında yalın kılıç giderek Selçuklu'yu benim sultanım muhtemel bir yenilgiden kurtararak devamını sağlamıştır..!

Osmanlı'da kadın sultanlar!

Osmanlı'da, valide sultanların, haseki sultanların hatta padişah kızlarının yönetime ve devlet meselelerine doğrudan katıldığı tarihi bir dönemdir. Hürrem Sultan'la başlayan bu dönem Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam oluşuyla devlet yönetimine etkileri giderek azalmış ve son bulmuştur..!

Osmanlı tarihinde iz bırakan kadın şahsiyetler!

Hayma analar, fatihleri doğuran Hüma Sultanlar gibi Osmanlıyı yüceltip sultanlarına destek olan hanımlar yanında, maalesef "Muhteşem Süleyman"dizisinde olduğu gibi bugüne kadar yaşayan eserleriyle tanıdığımız başta Hürrem Sultan'dan Kösem Sultan'a, Mihrimah Sultan'dan Safiye Sultan'a kadar pek çok kadın sultan Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi tarihinde derin izler bırakmıştır.

Bu kadınlar harem duvarları ardında kalmayıp devlet yönetimine etki eden güçlü ve zeki kişilikleriyle tarihe adlarını altın harflerle yazdırmışlardır!

Kurtuluş Savaşı'nın kahraman kadınları!

Kara Fatma, Ayşe Hanım, Bitlis Defterdârının hanımı, Kara Fatma Şimşek, Hatice Hanım, Tayyar Rahmiye, Melek Hanım, Tarsuslu Kara Fatma, Gaziantepli Yirik Fatma, Mudurnulu Fatma Kadın, Nazife Kadın, Gördesli Makbule hanım, Asker Saime, Halide Edip, Şerife Bacı vs. Kurtuluş Savaşı'na katılan mücahit kadınlardan "tarihin kayıtlarına girmiş" sadece bir tanesi olan;