Antep'te Postmodern İstiklal Harbi

B.

Televizyonum olmadığı için dizi kültürüm zayıftır. Yine de alakamı celbeden dizileri izledim, izlerim. Dikkatimi celbeden şey, izlediğim bütün dizilerde aynı toplumsal zaafın mukabili karakterlerle karşılaşıyor olmamdır. Leyla ile Mecnun'da İsmail Abi'nin, Ekmek Teknesi'nde Nusrettin Baba'nın, Kurtlar Vadisi'nde Ömer Baba'nın tekabül ettiği karakter hep aynıdır. O sebeple sevilmektedirler. Bir sığınağı, teselligahı kalmamış insanlar; hikmetli-hikmetsiz diye tefrik etmeden, şefkatli bir büyüğe sığınmak ihtiyacını hissetmekteyse eğer, böyle bir karakterle izleyiciyi tavlamak akla gayet uygundur. Hakikaten, sığınabileceğiniz bir kapı var mıdır diye bir düşününüz bir ızdırar halinde. Yahut düşünmeyiniz rica ederim. Akabinde tesellisini bulamayacağınız bir karamsarlığa düçar olmayınız.

Sanal teselliler, üretilmiş şefkatler aramaktan garaz, zatı yok olmuş güzelliklerin hayaline sizi kul eden o zaafımızdır. İzlemedim, bilmem ama Tahsin Paşa karakteri de böylesine iyi, fedakar, sadık, şefkatli bir zatmış. Öyle ki, kamuoyunun karaktere duyduğu alaka, kendisini canlandıran oyuncuyu milletvekili kılacak seviyeye ulaştı.

Allah hepimize hakiki teselliler bahşetsin, iltica edecek kapılar göstersin. Ne yana baksam kendi himmete muhtaç dedeler çarpıyor nazarıma. "Meded ya hayra halkillah" diye nara atasım geliyor. Ne yapalım Biz de bu zamanı yaşayacakmışız; böyle bir imtihan ile imtihan olacakmışız.

Bencil, çıkarcı, şefkatsiz kimselerin kitlelere pişüvalık ettiği; tilkilerin tavuklara muallim olduğu böyle bir demde, aile sahip olunabilecek belki de yegane sığınaktır. İstanbul Aile Vakfı, son, hatta yegane sığınağımız olan aile değerlerini koruma ve geliştirme misyonu doğrultusunda, 10-12 Mayıs 2024 tarihlerinde Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde "Küresel Tehditler Karşısında Aile" başlığı altında II. Uluslararası Aile Sempozyumu düzenledi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma, yurtiçinden ve yurtdışından onlarca akademisyen iştirak etti.