Avrupa da artan ev fiyatlarına çare arıyor

AVRUPA'da uzunca bir süredir uygulanan altın vize uygulaması yavaş yavaş bitiriliyor. Örneğin Portekiz ev alarak oturum izni süreçlerini kapattı. Artık Portekiz'de şirket kurarak ya da finansal entrümanlar aracılığıyla oturum izni ya da vatandaşlık alabiliyorsunuz.

YunanistanGolden Visaiçin yeni şartlar belirledi. Yatırımcılar250 binile 800 bin euroarasında yatırım yaparak bu uygulamadan yararlanabiliyor. Amaşehir merkezleri250 binden 500'e, şimdi de 500 binden 800 bin euroyaçıkarıldı. Yeni yasa 31 Mart 2024'te yürürlüğe girdi ama yatırımını tamamlamayanlar için Nisan 2025'e kadar ek süre verilecek. Türkler, yüksek kabul oranı ve kira getirisi nedeniyle Yunanistan'ı tercih ediyor. Ve Çin'den sonra Yunanistan'a en fazla yatırım yapan ikinci ülke Türkiye oldu.

Ve İspanya...

İspanya hükümeti, ev satın almaları ya da yatırım yapmaları halinde yabancılara oturma izni verilmesini öngörenaltın vize uygulamasının kaldırılacağınıaçıkladı.Başbakan Pedro Sanchez, "Konutun spekülatif bir iş değil, bir hak olduğunu güvence altına almak için gerekli tedbirleri alacağız"dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yabancı yatırımcıların kolay oturma izni almalarına olanak sağlayan altın vize uygulamasına, yaşadığı ekonomik krizden dolayı 2013'te geçen İspanya şimdiye kadar bunu, en az 1 milyon euroluk katılım ile İspanyol şirketlerinin hisselerine yatırım yapma, İspanya'da banka hesabında en az 1 milyon Euro tutma, iş kurma ya da en az 500 bin euroluk gayrimenkul satın alma karşılığında verdi. Ama İspanyollar gördü ki bu vizeden yararlananların yüzde 96'sı gayrimenkul alımıyla bunu yaptı.

Türkiye'de de birçok yabancı kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor.

Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.

Bizde vatandaşlık için gayrimenkul alımlarında gerekli olan rakam Eylül 2018'de 1 milyon dolardı.

Bu rakam daha sonra 250 bine düşürüldü, sonra 2022'de 400 bin dolara çıkarıldı.

Sonuç olarak istatistiklere göreyabancılara konut satışı her yıl en az yüzde 20 artarak devam ediyor.

Son dönemde bu satışlar biraz kesilse deTürkiye'ye gelen yabancı sayısı az değil.

Avrupa bu uygulamayı konut fiyatlarının aşırı artmasından, dolayısıyla kiraların da aşırı yükselmesinden dolayı kaldırıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Her ülke kendi iç dengesini kurmaya çalışıyor.

Bizde dengeler bozuldu.

Üstelik ev sahibi kiracı ilişkilerinde de hasarlar olmaya başladı.

Türkiye'nin de bu oturum, vatandaşlık gibi konuları yeniden düzenlemesi gerektiğine inanıyorum.

Bir İspanya'dan birde

Türkiye'den örnek

GEÇENgün İspanya'da yaşayan bir arkadaşım anlattı.

İspanyol medyasında bir süredir bir konu işleniyormuş.

İspanya'da ikametgah olmayan boş eve yabancıların ev sahibinin rızası olmadan yerleşmesi "haneye tecavüz" sayılmıyor. Eğer eve yerleşilmesini takip eden 48 saat içinde kolluk kuvvetleri haberdar edilmezse, polis ya da jandarmanın tahliye için müdahale yetkisi de bulunmuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Buna "occupation" deniliyor.

Yani işgal...

O yüzden İspanya'da kimse evine"kiralık" ya da" satılık"levhası asmıyor.

Sizin bilginiz dışında, kilidi kırıp evinize yerleşmişler ve bir süredir orada yaşıyorlar. Polise haber veriyorsunuz ama tahliye işlemi yapamayacaklarını söylüyorlar. Mahkemeye gitmeniz ve karar aldırmanız gerekiyor. Bunun için de üç aydan başlayıp iki yıla kadar uzanan bir süreç söz konusu.

Bu konu İspanyolları sıkmaya, yormaya başlamış.

Medya konuyu işleyerek hükümetten yasal düzenlemeler istiyor.