'Maarif modeli' karanlığı

ErdoğanAKP iktidarı, siyasal gücünü ve halk desteğini hızla kaybederken bir yandan "Yumuşama istiyorum" diyor ama öte yandan da toplumu geri götürmeye yönelik baskı ve zorlamalarını süratle artırıyor:br data-mce-bogus"1"

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" de böyle bir zorlama örneği.br data-mce-bogus"1"

MEB internet sitesinde yayımlanan "Model"in giriş yazısında şu sözlere yer verilmiş:br data-mce-bogus"1"

"...Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlendi. Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı...br data-mce-bogus"1"

...Bunun dışında ilave olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalıştı. Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun çalışma yürüttü."br data-mce-bogus"1"

Bir haftalık askı süresinden sonra, bu modelin Talim Terbiye Başkanlığı tarafından gözden geçirilip yürürlüğe konacağı belirtilmiş.br data-mce-bogus"1"

Yukarıdaki giriş satırlarını okuyanlar, MEB'in gerçekten de konunun uzmanlarına, eğitimcilere, akademisyenlere danıştığını, çağdaş dünya ile rekabet edebilecek gençleri yetiştirecek bir program önerdiğini sanabilirler. br data-mce-bogus"1"

Oysa program okunduğunda gerçek durumun hiç de öyle olmadığı anlaşılmakta.br data-mce-bogus"1"

Öyle görünüyor ki iktidar, toplumu çağdaşlıktan kopararak geri götürmekte kararlı:br data-mce-bogus"1"

1) Gerçek uzmanlar, eğitimciler, akademisyenler yerine, anlaşılan sadece iktidarın ideolojik ve siyasal çizgisini savunanlardan görüş alınmış.br data-mce-bogus"1"

Çünkü eğitimciler ve akademisyenler bu programı çok sert sözlerle eleştiriyor.br data-mce-bogus"1"

Bugüne kadar açıklanan pek çok uzman eleştirisine ek olarak örneğin, İklim Öngel'in konuştuğu Prof. Dr. Dilek Gözütok da dünkü Cumhuriyet'te şöyle diyordu:br data-mce-bogus"1"

"Bugün uygulanmakta olan eğitim programlarıyla ancak sorgulamayan, eleştirmeyen, bilimsel düşünemeyen, okuduğunu anlamayan, biat eden Cumhuriyet düşmanı bireyler yetiştirilebilir.br data-mce-bogus"1"

Adına müfredat dedikleri metnin tamamı, anayasanın laiklik ilkesine ve Milli Eğitim Yasası'na aykırı. Bu ürünü hazırlayanlar suç işliyor."br data-mce-bogus"1"

2) MEB, pek çok okulu İmam Hatip Lisesi'ne çevirdiği halde, bu okullara talebi yeterince artıramadığından, toplumu geriye götürmek için, bütün orta eğitimi İmam Hatip Eğitimi haline getirmek istemekte.br data-mce-bogus"1"

MEB istatistiklerine göre, İmam hatip liseleri sayısı 2015- 2019 döneminde yüzde 43.7 artmış.br data-mce-bogus"1"