Koğuş arkadaşım Ali Sirmen

Baştan söyleyeyim, Ali Sirmen'le hiç anlaşamadığımız tek konu, onun iflah olmaz bir karamsar, benimse iflah olmaz bir iyimser oluşumla ilgiliydi.br data-mce-bogus"1"

Onun ve sekiz kişiyi barındıran avuç içi kadar koğuşumuzun ranzadan arta kalan tek duvarı önünde ortak koğuş arkadaşımız, karamsar olmaktan çok "entelektüel kuşkucu" diye tanımlanabilecek Gencay Şaylan'la kafa kafaya vererek yaptıkları yorumları, tam karşılarına düşen üst ranzada uzandığım yerde işittikçe çileden çıkıyordum. Zaten bir keresinde yerimden fırlayarak "Adi mahkûmların (adli mahkûm diye okuyun) arasına gitmek için dilekçe vereceğim!" deyişim bu nedenleydi. Hüseyin Baş alt koğuşta yattığı yerden "Bizden adisini bulamazsın!" deyiverdiğinde, koğuşumuz benimkiler de dahil kahkahalarımıza boğulmuştu...br data-mce-bogus"1"

Koğuşumuz derken L yapan iki katlı bir ranzadan ve ortada minicik bir alandan ibaretti. Bir de solda, hem lavabo, hem erzak rafı gibi bir şeylerin bulunduğu daracık bir bölme. Ve tuvalet de orasıydı!br data-mce-bogus"1"

L harfinin girişte duvarın önünde kalan kısmının alt katında CHP milletvekili Kemal Anadol, üstte yine CHP milletvekili ve KöyKoop Başkanı Nedim Tarhan kalıyordu. Orta duvarın önünü kaplayan ranza bölümünün alttaki sakinleri Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Erdal Atabek, dış politika yazarı Hüseyin Baş ve Ali Sirmen, üstteki sakinler ise ben ve o sırada sanırım doçent olan siyaset bilimci Gencay Şaylan'dı.br data-mce-bogus"1"

Ali, Baş ve Atabek pipo içiyorlardı.br data-mce-bogus"1"

Gencay da devsel kalıbıyla pek de orantılı olmayan ufaraktan bir pipoyu çekiştirmeye başlayınca, cephanelikten bozma, penceresi olmayan cezaevi koğuşu yaşanılamaz bir yer olmuştu. Nice çilelerden geçmiş halk çocuğu milletvekili arkadaşların sesi çıkmasa da benim canım burnumda tütmeye başlamıştı. Bir ara cezaevindeki bütün arkadaşlar için yazdığım dörtlüklerden, kendim için olanı şöyleydi:br data-mce-bogus"1"

Dışarıdayken o kadar çok özgürlük lafı etti kibr data-mce-bogus"1"

Zavallı şairi Maltepe zindanına kapattılarbr data-mce-bogus"1"

Kitabe-i seng-i mezarına yazılsın kibr data-mce-bogus"1"

Hiçbir şeyden çekmedi pipo dumanından çektiği kadarbr data-mce-bogus"1"

Yaklaşık olarak o günlerde bir de TYS davası nedeniyle yine 141'inci maddeden yargılanmaya başlandım.br data-mce-bogus"1"

Ali bu haber geldikten az sonra, herkesin birlikte olduğu bir anda, bana hınzırca ve çocuksu bir gülüşle bakarak, bakın Ataol için ne yazdım deyip aşağıdaki dört dizeyi okudu:br data-mce-bogus"1"

Behramzadelerden Ataol Ulaşmışken yüce şüera katına İki 141'in içtimaı ile Göçüverdi şüheda safınabr data-mce-bogus"1"

Meğer aynı süreçte iki 141'den mahkûmiyetin cezası idammış! Kahkahalara katılmış olmakla birlikte, bir zaman sonra, yoksa ipe mi gidiyorum diye içten içe kaygılandığımı itiraf ederim!br data-mce-bogus"1"