Bahriye Üçok'u katlettiniz ama o aydınlatmayı sürdürüyor!

34 yıl önce bugün İslam tarihçisi Doç. Dr. Bahriye Üçok kalleşçe katledildi. İlmi Araştırmalar Vakfı'ndan gönderilen kitap paketini Çankaya'daki evinin önünde açmaya çalışırken paketteki bomba patladı. Acilen hastaneye kaldırılan Üçok, ameliyata alınamadan hayatını kaybetti. İki kolu ve bir bacağı kopmuştu!

Cumhuriyet gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi, Üçok'u "tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden cezalandırdıklarını" söyledi. Aynı kişi, "İslam'a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini" de ekledi.

Dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral, "'İslami Hareket' diye bir örgütün bulunmadığını, Hizbullah'ın uzantılarının cinayeti işlemiş olabileceğini" söyledi. Birçok aydın cinayetinde olduğu gibi, Bahriye Üçok'un katillerinin bulunması için de gerekenler yapılmadı, cinayet aydınlatılmadı!

BAHRİYE ÜÇOK'TAN KİMLER, NEDEN RAHATSIZ OLDU

Bahriye Üçok, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın akademisyeniydi. Türbana karşı tavrı ve laikliği savunmasıyla tanınıyordu. Ordu'nun ilk ve tek kadın milletvekiliydi. Cumhuriyet gazetesi yazarıydı. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucularından biriydi.

Türkiye'nin karanlığa sürüklendiği 90'lı yıllarda İslam dinini çağdaş ve gerçekçi yorumlaması, dinci gericileri rahatsız etti. Dini kullanarak siyasi çıkar sağlayan ve emperyalizmin maşası haline gelen siyasetçiler ile laik Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlarının hedefindeydi.

Kasım 1988'de televizyonda yapılan bir açık oturumda, "İslam'da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı" yönündeki açıklamalarından sonra tepkiler arttı.

38 YIL ÖNCE ŞERİATA TBMM'DE BU SÖZLERLE KARŞI ÇIKTI

Bahriye Üçok'un yazılarına bakarken, 1986 bütçe görüşmelerindeki konuşmasını, Oktay Akbal'ın bir yazısında buldum. (6 Ekim 1991, Cumhuriyet gazetesi). SHP grubu adına Ordu milletvekili olarak şu sözleri dile getirmiş Üçok:

"Sayın milletvekilleri, bugün Türkiye'de 376 imam hatip lisesi, 4000 Kuran kursu, 8 ilahiyat fakültesi, 2 de İslami İlimler Fakültesi, İslam dini üzerinde öğretim yapmaktadır. 1951'den bu yana, 35 yıldan beri doğrudan dinsel eğitim yapan bu okullar yüz binlerce imam yetiştirmiştir. Gene 1949'dan beri ilkokullarda, giderek ortaokul ve liselerde gençlerimiz din dersleri okumuştur. Radyolarda, TV programlarında din eğitimi haftada altı saat olarak yer almıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nda bile bu denli çok medrese yoktu. Genel ve yaygın din eğitimi yoktu kuşkusuz.