AKP ile 'namuslu bir yarış' mı dediniz!

Ortalık yine toz duman. Halkın çok fazla sorunu var ama bana göre birincil sorunu AKP iktidarı; şahsım devleti yani totaliter rejim. Çünkü bu sorun çözülmeden başka hiçbir sorun çözülmeyecek.

Bu sorunu çözmek için ana muhalefet nasıl bir yöntem izliyor

Yavaş, İmamoğlu ve Özel üçlüsünün geçen hafta sonu bir yemekte buluşup olumlu bir hava yansıtmasıyla birlik görüntüsü verildi ve 23 Mart'ta önseçim için anlaşıldığı, Yavaş'ın önseçime katılmayıp parti kararına saygı göstereceği açıklandı.

Bu durumda bazı sorular sormalı. Tek aday için mi önseçim yapılacak Yoksa seçim havası oluşturmak için başka adaylar da mı çıkacak

Yavaş, önseçime girmese de sonradan cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söylemedi. Bazıları diyor ki önseçimi kazanan İmamoğlu da sonradan Yavaş da aday olabilir; cumhurbaşkanlığı seçimi nasılsa ikinci tura kalır, o zaman ilk turda en çok oy alan aday, ikinci turda diğeri lehine çekilir.

Peki partinin önseçimde alacağı karara saygı duyacağını açıklayan Yavaş, sonradan nasıl aday olacak Ayrıca bu aşamada bir aday lehine verilen oyların tümünün ikinci turda otomatik olarak diğerine verileceğini kim garanti edebilir

Bu soruların yanıtları açıklığa kavuşturulmalıdır.

ERDOĞAN'A YENİDEN ADAY OL ÇAĞRISI!

Öte yandan CHP'nin bu stratejisi, erken seçim yapılacağı varsayımına dayanıyor. Çünkü Erdoğan'ın sadece bu koşulda aday olabileceğini düşünüyor ama bu yanlış.

Çok ağır bir ekonomik krizin altında ezilen, yargının bütünüyle siyasallaşması ve hukuksuzluk yüzünden nefes alamaz hale gelen halkın büyük bir kesiminin, uzun zamandır erken seçim istediği doğrudur. 31 Mart yerel seçimlerinde büyük oranda CHP'ye oy verilmesi, iktidar değişiminin sağlanmasına yönelik talebin göstergesiydi ama Özel, o olanağı "normalleşmemakama saygı" politikasıyla harcadı.

CHP, geç de olsa erken seçim isteğini bir süredir dile getiriyor ve şöyle bir mantık yürütüyor: "Erken seçimi istiyorsak adayı da erken açıklarız. Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanlığına aday olması için TBMM'de 360 milletvekilinin seçimlerin yenilenmesi kararı alması lazım. Biz buna varız."

Hatta Özel, bu hafta Meclis grubunda yaptığı konuşmada, "Seni rekabete, namuslu bir yarışa, korkmadan karşımıza çıkmaya çağırıyorum. Halkın adayı karşında olacak, sana meydan okuyoruz" diyerek Erdoğan'a yeniden aday olma çağrısı yaptı, geçen eylül ayında "2025 Kasım'ı bize de Erdoğan'a da uyuyor" diyerek Erdoğan'ın 4. kez adaylığının önünü açmıştı zaten.

ANAYASANIN 101. VE 116. MADDELERİ DEĞİŞMEDİ

Kılıçdaroğlu gibi Özel de Erdoğan'ın anayasayayı çiğneyerek yeniden cumhurbaşkanlığı seçimine girmesine karşı olduklarını söylemiyor. Oysa anayasanın 101. maddesi, "Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir" diyor. 116. maddede ise "Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir" yazıyor.