Az Kod'dan Söz-Kod'a
Bu köşede birçok vesile ile no-code yazılım geliştirme teknolojilerine, vatandaş geliştiricilik (citizen developer) kavramına değindiğimizi, vefalı okurlarımız hatırlayacaktır.
En son yeniliklerden her zaman ilk faydalanan sosyal grup olan geliştiricilerin, bu imtiyazlarını halktan kimseler ile paylaşmak konusundaki eli sıkılıklarını anlayabiliyorsam da hak vermediğimi de her fırsatta tekrar ettim. Öyle görünüyor ki etmeye de devam edeceğim.
Fakat OpenAI firmasının, 2017'den beri akademik dünyanın ve işin gediklilerinin gündeminde olan transformers teknolojisini, halka indirerek bir chat bot ile taçlandırması sonrası hiçbir şey artık eskisi gibi olmuyorolmayacak. Bu kodlama dünyası için de geçerli tabii ki..
Google Brain ve Coursera'nın kurucularından, Stanford Üniversitesi profesörü Andrew Ng'ye 10 yıl önce "herkes kodlama öğrenmeli mi" diye sorsanız, kendi ifadesiyle "hayır" yanıtını alırdınız. Ama bugün gidin sorun bakalım, ne diyecek
Durun ben söyleyeyim verdiği cevabı...
Bu sorunun cevabını, yine kendi girişimi olan DeepLearning.AI da yayınladığı ücretsiz kısa dersi AI Python for Beginners ile veriyor Andrew Ng.
Yapay zeka dünyasının Karaoğlan'ı Andrew G. yapay zeka yoldaşlığı ile kendi ihtiyaç duyduğu kodu yazmaları için 4 derslik bir eğitim serisi ile karşılıyor meraklıları. Kısa derslerde genellikle yanında hep başka bir konuk uzman olan Andew Ng, herkesin en azından kendi ihtiyaçlarını otomatize edeceği kodu yapay zekaya yazdırabileceği düşüncesine o kadar inanmış ki, bu iş için kısa derslerinde mavi Bülent Ecevit gömleğinin kollarını sıvayarak, sazı eline almış, işi bizzat kendi üstleniyor. Kod yazanın, yapay zeka kullananın, diyor lisanı münasip ile.
Dört bölümden oluşan bu kısa eğitim (toplam 4 saat civarında sürüyor), yepyeni bir yaklaşım için pratik örnekler sunuyor. Üstelik eğitim ücretsiz! Peki bu yaklaşım tam olarak nedir, diye soracak olursanız, başlıkta da ifade ettiğimiz gibi Söz-Kod, olarak özetleyebiliriz.
Söz-Kod aslında bu köşenin yazarının uydurması. Söz-Kod, yapay zeka ve dil modelleri alanında uzman olan pek çok ismin vaaz ettiği gibi doğal dilimizi (mesela Türkçe) kullanarak makinelere talimat verebileceğimiz, bizim tarif ettiğimiz ihtiyaçların bir kod dizgesi olarak yapay zeka tarafından hazırlanıp ve biz ölümlüler tarafından tepe tepe kullanılabileceği yeni bir dönemi ifade ediyor. Önce yoldaş, sonra yol demiş eskiler. Büyük dil modellerinin bugün geldiği aşama, sadece tarif ettiğiniz kodları sizin için yazabilecek bir robot çalışanı değil, aynı zamanda kodlama serüveninizde sorduğunuz sorulara usanmadan cevap verecek, tekrar tekrar sabırla anlatabilecek bir öğretmeni, bir yoldaşı da ifade ediyor.