Haftanın yıldızı merkez bankaları

Merkez bankalarının kritik hamleleri, bu hafta finans dünyasının nabzını tutacak. ECB ve FED'in faiz kararları, küresel bazda atılacak adımları belirleyecek. Türkiye piyasasında da TCMB'nin toplantı sonrası notları dikkatle okunacak

Yeni haftada, piyasaların ve ekonomi takipçilerinin gözü kulağı merkez bankalarında olacak. 21 Mart Perşembe günü gerçekleşecek ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı öne çıkacak. Her iki merkez bankasının tercihi küresel para politikalarındaki seyri belirliyor ve uluslararası finans piyasalarında volatiliteyi artırmaya yol açabiliyor. Öte yandan, TCMB'nin aynı gün açıklayacağı faiz kararı da yurt içi piyasalar yönünden önemli.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TCMB'nin faiz toplantısında genel beklenti, faizi yüzde 45 seviyesinde sabit tutması yönünde. Anket sonuçları, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun faizde bir değişiklik beklemediği yönünde. TCMB'nin attığı sıkılaştırma adımlarının yeterli olduğu yönünde. Bunun yanı sıra para politikası notlarında vereceği mesajlar önemli olacak. Piyasalar Merkez Bankası'nın adımlarını bu gelişmelerle takip edecek.

Kritik veriler

Önümüzdeki hafta uluslararası piyasalarda, ayrıca İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararları, Euro Bölgesi ve İngiltere'nin TÜFE verileri de takip edilecek. Bu veriler ve kararlar, küresel ekonomik trendler ve piyasa beklentileri açısından kritik öneme sahip.

Kâr satışları, piyasada yönü belirlemede etkili oluyor

Geride kalan haftada Borsa İstanbul'da genel bir satış eğiliminin hâkim olduğu görülüyor. Belirli sektörlerdeki düşüşler, yatırımcıların mevcut ekonomik ve finansal koşullara yönelik değerlendirmelerinin bir yansıması. Öte yandan hızlı yükselen sektörlerde kâr satışları görülüyor. Önümüzdeki dönemde, bu sektörlerdeki gelişmeler ve genel piyasa trendleri, yatırımcıların stratejileri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

BIST Teknoloji sektörü yüzde 7,9 düşüşle haftanın en fazla değer kaybeden sektörü olarak öne çıkıyor. Madencilik sektörü, yüzde 7,01'lik bir düşüşle ikinci sırada yer alırken onu gıda ve içecek sektörü yüzde 6,66'lık bir düşüşle izliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı