Seçici kazanç devri!

Borsa 10.366 puanda dengelenirken, gözler 24 Temmuz'da Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararına odaklandı. Faiz indirim sürecinin başlaması hisselere olan ilgiyi artıracak

Piyasa, faiz kararını adeta nefesini tutmuş bekliyor. Ortak görüş faizde indirim olacağı yönünde. Ancak oranı hakkında düşünceler farklı. Bu noktada herkes aynı soruyu soruyor: "faiz indirimi ne düzeyde olacak" Ağırlıklı beklenti ise 350 puan olacağı yönünde. Piyasalar bu beklentiyi henüz tam anlamıyla satın almış değil. Neticede yatırımcılar bir yandan yönü görmek isterken, diğer yandan temkini elden bırakmak istemiyor.

Düşüş nasıl etkiler

Faizde düşüş beklentisi bir miktar piyasada satın alınmış olsa da henüz tam yansımış değil. Düşüş kararı ile birlikte daha güçlü yansıması beklenmeli. Fazla uzun süre kalmasa da o gün gelene kadar, tablo bize şunu söylüyor: Getiri hâlâ seçiciliğin ödülü.

BIST 30'da öne çıkanlar

Son bir haftada BIST 30 hisseleri arasında öne çıkan firmaların ortak noktası net: Güçlü hikâye, net bilanço ve sektörel destek. Aselsan yüzde 7.92'lik yükselişiyle haftanın dikkat çeken hissesiydi. Hektaş'ın yüzde 3,83'lük primi ise dikkat çekti. Son bir ayda yüzde 20.14 yükselen hissede, uzun vadede düşüş trendinin son bulup bulmadığı merak konusu. Tüpraş ise son bir haftada yüzde 2.50'lik yükselişle öne çıktı. Turkcell haftalık yüzde 2.33'lük artışla iletişim sektörünün güvenli limanı olmaya devam ederken, Emlak Konut yüzde 1.72 oran ve düşük çarpanla öne çıktı. Migros, Sabancı Holding, Enka ve Şişe Cam gibi hisselerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu isimler daha çok dengeli ve defansif portföylerin vazgeçilmezi olarak yer tutuyor. Yatırımcılar artık geniş dalgalar değil, küçük ama emin adımlar arıyor. 24 Temmuz'da açıklanacak faiz kararı, bu temkinli eğilimi net bir yöne çevirebilir. Kalan kısa zaman diliminde, senaryosu güçlü hisseler portföylerde ağırlık kazanmaya devam edeceği anlaşılıyor.

Yeni fonlarda ağırlık nerede

Geçen haftada yatırımcılara sunulan yeni fonlar, serbest fonlar ve girişim sermayesi yatırım fonlarının (GSYF) ağırlıkta olduğu bir dağılım sergiledi. Toplamda 12 fon piyasaya girerken, bunların 6'sı serbest fon, 3'ü GSYF, 2'si değişken fon ve 1'i gayrimenkul yatırım fonu oldu. Yatırımcı ilgisi özellikle serbest fonlar ve tematik başlıklar içeren değişken fonlara yönelirken, Neo Portföy'ün teknoloji ve kâr payı odaklı fonları ile Pardus'un hisse senedi serbest fonları yatırımcı sayısı açısından öne çıktı.

Tematik stratejiler

Yeni açılan fonların kuruluş performansları genellikle yatay seyrederken, Pardus Batı Hisse Senedi Serbest Fon ilk günlerden itibaren yüzde 19'un üzerinde getirisiyle pozitif ayrıştı. Buna karşın çoğu fon henüz fiyatlamaya yeni başladığı için getiriler düşük seviyelerde kaldı. Tematik odaklı "Teknoloji ve İnovasyon" gibi değişken fonlara olan ilgi, yatırımcının uzun vadeli hikâyesi olan fonlara yönelme arayışında olduğunu gösteriyor. Genel görünüm, yatırımcının hâlâ seçici olduğunu ancak alternatif ürün arayışının sürdüğünü ortaya koyuyor.