Piyasalarda TL yıldız olur mu

Yılın ilk çeyreğinde borsa ve altın kazandırdı, onları mevduat izledi. Döviz getirisi enflasyonun altında idi. Mevduat faizleri yükselişte. Seçim sonrası TL'ye geçişin hızı izlenecek.

Bu yılın başlangıcıyla birlikte gelen Merkez Bankası'nın politika adımları piyasalara damga vurdu. 25 Ocak, 22 Şubat ve kritik 21 Mart politika adımları paranın da akış rotasını çizdi. TCMB ocak ayında faizi yüzde 45'e çıkarırken şubatta pas geçti. Seçim öncesi ise faizi 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı ve piyasanın önüne geçti. TCMB'nin önden yüklemeli faiz kararı enflasyon konusundaki kararlılığı noktasında hem yerli hem de yabancı kuruluşlar için bir mesaj oluşturdu. İlk çeyrekte en güçlü getiri borsa ve altında yaşandı. BIST 30 hisselerinde ortalama yüzde 23'lük değer artışı yaşanırken Cumhuriyet altını yüzde 21 yükseldi. Borsanın geneline yayılan yükselişte BIST Tüm-100 hisselerinde getiriler yüzde 28,63'e yükseldi. Mevduat ilk çeyrekte yüzde 11,34 kazandırırken Dolar yüzde 9 ve euro 7 getiri sağladı. Yatırımcının TL varlıklara ilgisi ise artırmış durumda.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Fonlara kayış hızlanacak

Likit olması, mevduat eşleniği getiri sunması, faiz avantajını kısa sürede en iyi yansıtan enstrüman olması nedeni ile para piyasası fonlarına ilginin arttığını görüyoruz. TL'deki değerlenme ile birlikte bu ilgi yükselecek.

Mart enflasyonu önemli

Ekim-aralık aylarında yüzde 3,43 ve 2,93 arasında gerçekleşen aylık enflasyon ocak ve şubat aylarında sırayla yüzde 6,70 ve 4,53 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın öncü gösterge olarak izlediği enflasyon verisi ve mart enflasyonu için de beklentilerin yükselmesi TCMB'nin 500 baz puanlık faiz artışını beraberinde getirdi. Mart ayı enflasyonu için en düşük aylık beklenti yüzde 2,7; en yüksek beklenti yüzde 4,4. Mart enflasyonunun yüzde 3,5'in altında gerçekleşmemesi halinde TCMB'nin yeni aksiyonlar aldığını göreceğiz. Enflasyonun yüksek seyrini düşürmesi için tüketimin hız kesmesi önemli bir faktör.

Altın gündemde kalmayı sürdürür

Yılın kazandıranları arasında öne çıkan altın yatırımcıların radarında kalmaya devam edecek. Ons altında 2.300 ve 2.500 dolar seviyeleri hedef noktalar. Yurt içerisinde dolar kurundaki artışlar enflasyon altında gerçekleşse de devam edecek. Bu nedenle altın gündemde kalacaktır. Merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne girmiş olması altındaki yükseliş beklentilerini güçlü tutan en önemli neden olarak öne çıkıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Haftanın 'kritik' ekonomi verileri

1-5 Nisan haftasında ekonomik ajandamız oldukça yoğun. Türkiye'den imalat PMI, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) gibi kritik verilerin yanı sıra, hazine nakit dengesi de takip edilecek. ABD'de ise PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi), dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik raporu ve tarım dışı istihdam verileri piyasa hareketlerini belirleyici olacak. Avrupa'dan da imalat PMI ve TÜFE verileri gelecek, bu da bölgenin ekonomik sağlığı hakkında önemli ipuçları sunacak. Çin'de ise imalat PMI verisi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin üretim kapasitesi ve ekonomik aktivitesi hakkında bilgi verecek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Haftanın kazandıranları

- Borsada BIST 30 Endeksi'nde haftalık bazda güçlü getiriler gözlendi.

- Banka sektöründe Akbank 6,54 ve Garanti Bankası 4,11'lik artışlarla öne çıktı.