Not artışları devam edecek
Önce Moody's ocak ayında görünümü pozitife çevirdi. Ardından Fitch ve şimdi SP Türkiye'nin kredi notunu artırdı. Henüz yatırım yapılabilir seviyede olunmamasına rağmen gelişmeler not artışlarının devam edeceğine yönelik. TL varlıklarda ise güçlü görünüm sürüyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu SP, Türkiye'nin kredi notunu B'den B'ya yükseltti, not görünümünü pozitif olarak korudu. Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu B'den B'ya yükseltirken, not görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. Geçen ocak ayında ise Moody's görünümü pozitife çevirerek ilk adımı atmıştı.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıYatırım için anlamı
Kredi notlarında gözlemlenen artışlar, fonların piyasalara girişi noktasında referans olarak takip ediliyor. Bu itibarla yabancı kuruluşların yatırım yaparken baktıkları önemli kriterler arasında yer alıyor. Kredi notu ülkenin ekonomik görünümüne dair genel fotoğrafın özeti olarak değerlendiriliyor. Bir ülkenin yatırım yapılabilir notu varsa, bu notun gerekliliklerini de yerine getirecek bir ekonomik görünüm sergilediğinin işareti olarak değerlendiriliyor.
Ekonomik görünümde iyileşme devam edecek. Sıkı para politikasının uygulanması ve bundan taviz verilmemesi, TL'nin değerlenmeye başlaması, döviz kurlarının enflasyon altı seyri, bireysel ve kurumsal yatırımcılarda paranın yönelimi konusunda bir eğilim oluşturmaya başladı.
Tahminler iyimser
Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas, Türkiye'nin 2 yıl vadeli tahvillerini cazip gördüğünü değerlendirirkenyıl sonu dolarTL tahminini ise36 TL olarak açıkladı. BNP Paribas, açıklanan enflasyon verisinin Merkez Bankası'nın tahminleri doğrultusunda Türkiye'nin enflasyon eğilimindeki iyileşmenin altını çizdiğini belirtti. Değerlendirmede,"Bu nedenleyıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 40 olarak koruyor ve TCMB'den daha fazla artış beklemiyoruz" dedi.
Borsa, dolar ve euro'nun seyri
BIST 100 Endeksi haftayı 10.276'dan kapattı. Dolar 32,33 TL ve euro da 34,80 TL'den tamamladı. Genel eğilim dolar ve euro'da zayıf yatay seyir, borsada ise yukarı ve dalgalı bir seyir gözleneceği yönünde. Yabancı paylarında yükselme gözlenirken yerli kurumsal yatırımcıların da paylarında hafif yukarı eğilim var. Yıllık bazda enflasyonun altında kalması beklenen dolarTL ve euroTL'deki artışlar yatırımcıların daha fazla TL varlıklara yönelmesine neden olacak.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı
Yabancıdan yılın en yüksek tahvil alımı
Hissede satışa yönelen yabancının tahvilde alımı 29 Nisan haftasında da devam etti. 603,5 milyon dolarla yabancı yılın en yüksek tahvil alımını gerçekleştirdi. Yurt dışında yerleşiklerin DİBS satımları net 154,3 milyon dolar, net alımları 718,8 milyon dolar oldu. DİBS ödünç işlemi gerçekleşmezken, şirket borçlanma araçları satımları net 4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yurt dışında yerleşik kişiler, 26 Nisan haftasında 603,5 milyon dolarlık DİBS alırken, yabancıların DİBS stoku 18 Şubat 2022'den bu yana ilk kez 3 milyar doları aştı.
Bu haftanın gündeminde neler var
Bu hafta ekonomik gündem oldukça yoğun. Öne çıkanlar arasında Merkez Bankası'nın "Enflasyon Raporu" ve Başkan Fatih Karahan'ın sunumu yer alıyor. Ayrıca, reel efektif döviz kuru, İSO Türkiye ihracat iklim endeksi, Hazine nakit dengesi, sanayi üretimi ve işgücü istatistikleri gibi veriler de takip edilecek. TCMB'nin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu, BDDK aylık raporu ve Hazine ihaleleri de gündemde.