Netkâr rakamı artacak,yeni yatırım ile büyüyor

Yılın son ayına girerken hem yılı değerlendirmek hem de 2024 öngörülerini almak üzere Sabancı Holding Finans Grup Başkanı Orhun Köstem ile bir araya geldik. Sabancı Topluluğu ileriye dönük oldukça ciddi bir yatırım ve dönüşüm içerisinde. Grup, özellikle enerji alanında büyümeyi merkezine koymuş görünüyor. Orhun Köstem, yatırımların yüzde 75'inin yeni ekonomi olarak tanımladıkları üç alana yönelttiklerinisöylüyor. Bu kapsamda yeni yatırım harcamalarının yüzde 55'i enerji ve iklim teknolojilerine, yüzde 38'i ileri malzeme teknolojilerine ve yüzde 7'si dijital teknolojiler alanına yöneltilmekte. Yeni ekonominin Sabancı Topluluğu içindeki yüzde 6 olan satış payının yüzde 13'e çıkarılması hedefleniyor. Köstem,"Yani burada, kendi içinde 2 kattan daha fazla bir büyüme söz konusu. Aynı zamanda gelirlerimiz de artarken, burada hızlı bir etki yaratmaya çalışıyoruz" diyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hissedar getirisi

Orhun Köstem, hissedar getirisinin artırılmasının en önemli yolunun kârlılığın artırılmasından geçtiğini söylüyor. Bu noktada mevcut temettü politikalarında herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Sabancı Topluluğu halihazırda net kârın yüzde 5'ten yüzde 20'sine kadar kısmını ortaklarına kâr payı olarak dağıtıyor. Holdingin temettü verimi 2019 yılından bu yana yüzde 4 seviyelerinde. Köstem,"Biz temettü oranını değiştirmekten ziyade net kârı artırmaya odaklanmış durumdayız" diyor.

Sabancı Topluluğu enerji alanında ABD'deki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Orhun Köstem,"Bizim ABD'de de 272 MW'lık yenilenebilir enerji yatırımlarımız var. Bunların ilki olan Teksas yatırımının finansmanı tamamlandı. Gelecek yılın ikinci çeyreğinde orada elektrik üretimine başlayacağız" diyor. ABD'de ikinci yenilenebilir enerji yatırımı ise Oriana yatırımı. Köstem, bunun da 232 MW'lık bir güneş enerjisi yatırımı olduğunu ifade etti.