Borsaya para girişi sürecek

Borsa yılbaşından bu yana yüzde 23,8 yükseldi. Yatırımcıların borsaya ilgisi sürerken para girişi devam ediyor. Ancak mevcut ilgiye rağmen yatırımcıların aldıkları hisselere dikkat etmesi gerekiyor.

Dolar kuru bir haftada yüzde 0,52 artarak 30,83 TL'ye çıktı. Cumhuriyet altını yüzde 0,18 yükseldi ve 13.804 TL oldu. BIST 100 Endeksi yüzde 2,26 artışla 9.250 seviyesinde bulunuyor. Yatırımcıların getiri arayışı ve kabul ettikleri risk endeksin çıkışını destekliyor. Dolar kurunda minimal hareketler yaşanırken borsada sektörel bazda seçicilik kazançların korunması için gerekli.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Borsada yatırımcılar fk oranı yüksek hisselere yöneliyor. Bu durum söz konusu hisselere yönelik beklentinin olduğu şeklinde okunmalı. Haftayı yüzde 26,71 getiri ile tamamlayan Gübre Fabrikaları'nın fiyatkazanç oranı 152. Yüzde 21,86 yükselen Hektaş'ın fiyatkazanç oranı ise 213 seviyesinde. Haftalık getirisi yüzde 12,68 olan Sasa'nın fiyatkazanç oranı da 32,73 olarak gerçekleşti.

Fiyat kazanç oranı yüksek hisseler, yüksek fiyata rağmen yatırımcıların büyüme beklentileri nedeni ile tercih ettiği hisseler olarak görülmeli. Bu tür hisseler ise özellikle sert fiyat hareketlerinin yaşandığı dönemlerde temkinli olmayı gerektiriyor.

Küresel hava olumlu

Tüm bunlardan ayrı olarak dünya borsalarında gözlenen olumlu seyrin de Borsa İstanbul'un çıkışını desteklemede önemli bir faktör olduğu görülüyor. Borsada gözlenen yükselişte endeks hisseleri yüzde 2,26 prim yaparken BIST Tüm-100 hisseleri yüzde 4,01 çıktı.

Dolarda ılımlı ve kontrollü hareket

Şubat 2024 Piyasa Katılımcıları Anketine göre, döviz kurlarındaki ılımlı ve kontrollü değer artışı eğiliminin bu ay boyunca devam etmesi yönünde. Katılımcıların ay sonu dolar kuru beklentisi 31,16 TL olarak kaydedilirken, 2024 yıl sonu için beklenti 40,00 TL seviyesinde olup değişiklik göstermedi.

Ocak ayında yüzde 6,7 olarak gerçekleşen enflasyon oranı, piyasa beklentilerinin (yüzde 5,4) üzerinde çıktı. Bu durum, şubat ayı enflasyon beklentisini yüzde 3,8'e taşıdı. Yıl sonu yıllık enflasyon beklentisini de geçen aya göre yaklaşık 1 puan artırarak yüzde 42,96'ya yükseltti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Piyasa profesyonellerinin TCMB'nin faiz artırım döngüsünü sonlandırdığı ve kısa vadede politika faizlerinde bir değişiklik beklemediği yönünde görüş birliği bulunuyor. Katılımcılar, TCMB'nin bu yöndeki sözlü yönlendirmeleriyle uyum içinde olduklarını ifade ediyorlar.