Borsa hızlı koştu gösterge 'pozitif'

Merkez Bankası'na Başkan olarak Fatih Karahan atandı. Sıkı para politikasından taviz verilmemesi piyasalardaki olumlu seyrin sürmesini sağlayacak. Fırsatlara dikkat...

Haftanın son işlem gününde piyasaların kapanması ile birlikte hareketli saatler yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ayrılığı sonrası, başkan yardımcısı Fatih Karahan yeni TCMB Başkanı olarak atandı.

Hafize Gaye Erkan Başkanlığında TCMB, Haziran 2023-Ocak 2024 arasında politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 45'e çıkarmıştı. Son yapılan faiz toplantısında ise faizde tepe noktasına gelindiği ancak gerekli görülmesi halinde mevcut koşulların yeniden değerlendirileceği vurgulandı. Sıkı para politikasının sürmesi, Merkez Bankası'nın piyasalarla güçlü bir iletişim kurması ekonominin de geneline yönelik olumlu bir havanın oluşmasında etkili oldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

DOLAR VE ALTINI SOLLADI

Yılbaşından bu yana yüzde 16 yükselen BIST 100 Endeksi'nin son bir haftadaki artışı ise yüzde 3,83 oranında geçekleşti. Endeks, yükselişiyle dolar ve altını geride bıraktı. Dolar kuru bir haftada yüzde 0,56 yükselirken euro yüzde 0,0013 geriledi. Cumhuriyet altınındaki artış ise yüzde 0,09 oldu.

Pay piyasası canlı olması nedeni ile yatırımcıların ilgi odağında. Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın ayrılığı sonrası atamanın hemen yapılması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten gelen açıklama, olumsuz bir fiyatlamanın önüne geçecektir. Piyasalarda kısa süreli bir reaksiyon olsa da bu durum yatırımcılar açısından bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

GÜNDEM

'Başkan' için bir ilk: 8 Şubat

Yılın ilk TCMB enflasyon raporu 8 Şubat'ta açıklanacak. Toplantı, yeni Başkan Fatih Karahan'ın kamuoyu ile ilk buluşması olacak. Ekonomistlerin ocak ayı TÜFE aylık ortalama tahmini yüzde 6,88 artış önünde.

SEKTÖR