'Yurtdışında' hava bulutlu

Dış piyasalarda son açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle olumlu hava sorgulanmaya başlandı. Özellikle ABD enflasyonunda düşüşün hafif de olsa yerini yükselişe bırakması, haziran sonrası Fed'den beklenen faiz indiriminin ertelenmesi kaygısını beraberinde getirdi. Bu durum borsalara kâr satışı olarak yansırken ABD tahvil faiz oranlarında yükselişe, dolarda değerlenmeye ve bu gelişmelere bağlı olarak altına kâr satışı olarak yansıdı. Faiz indirimiyle ilgili baz senaryo değişmese de zamanlaması konusunda tereddütler oluştu.

Dış piyasalarda iyimserlik korunuyor. Ancak son günlerde olumlu hava biraz zayıflamaya ve sorgulanmaya başlandı. Gerekçe ise son açıklanan ABD ekonomik verileri. Bir önceki hafta ABD tarım dışı istihdamı, ardından ABD enflasyon verileri ve perşembe günkü haftalık işsizlik verileri beklentilerin üzerinde geldi. ABD enflasyonu (yıllık); TÜFE yüzde 3.1 beklenirken 3.2, ÜFE yüzde1.2 beklenirken 1.6 açıklandı. Haftalık işsizlik başvuruları 209 bin geldi (beklenti 219 bin). Bir önceki hafta ABD tarım dışı istihdamı ise 200 bin beklenirken 275 bin olarak açıklanmıştı.

AVRUPA İNDİRİM İÇİN BEKLEMEDE

Bilindiği üzere ABD ve Avrupa merkez bankalarının (Fed, ECB) faiz kararlarında, istihdam ve özellikle enflasyon verileri en önemli referanslar arasında yer alır. Açıklanan verilerin beklentileri aşması, "Faiz indiriminde erteleme olur mu' kaygısını da beraberinde getirdi. Piyasalar; nisan veya mayıs gibi ECB'den, haziran sonrası da Fed'den faiz indirimi bekliyordu. Son verilerle birlikte ABD ekonomisinde canlılığın sürdüğü fikri pekişti. Buna bir de faiz indirimi eklenirse enflasyonu aşağılara çekmek daha zor olacak. Bu tablo ABD ve Avrupa borsalarında hafif kâr satışlarını beraberinde getirdi. Gerçi Euro Bölgesi ve Almanya'da enflasyon düşüşü sürüyor. Ayrıca Avrupa'da resesyon riski devam ediyor. Bu açıdan ABD'ye benzer bir durum Avrupa için söz konusu değil. Ancak, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri arasında haziran ayı toplantısında faiz indirimine başlamak konusunda görüşler artıyor. Avrupa Merkez Bankası Baş Ekonomisti Philip Lane "faiz indirimine başlamak için zamana ihtiyaç olduğunu" söyledi. Lane enflasyonist baskılar konusunda "haziran ayı rakamlarını da izleyeceklerini ve tabloyu daha net göreceklerini" belirtti. Hırvatistan Merkez Bankası Başkanı Boris Vojcic ise: "Ekonomideki zayıflık faiz indirimlerinin hızını artırabilir" dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD'NİN ENFLASYONU NEDEN ÖNEMLİ

Avrupa'dan çok dikkatler Fed'den gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. ABD ve Fed'in küresel ekonomide lokomotif olduğu bilinen bir gerçeklik. ABD dünyanın en büyük ekonomisi, finans ve sermaye merkezi, dolar dünyada rezerv para olarak kullanılıyor, borçlanmalar ile ticaretin yaklaşık yarısı dolar ile yapılıyor gibi hatırlatmaları yapacak olursak durum bir parça ortaya çıkar. "Ön teker nereye arka teker oraya" misali Fed önemli ölçüde belirleyici bir konumda bulunuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD enflasyonunda düşüşün yerini hafif de olsa çıkışa bırakmasının önemi buradan geliyor. Faiz indirimi konusunda mevcut algı tamamen değişmiş değil, ancak tartışılan konu ertelenme olasılığı. Bu durum piyasaları biraz tedirgin etti, meselenin özü şimdilik bu kadar.

DOLAR DEĞER KAZANDI

Dış borsalara kâr satışları gelirken ABD tahvil faiz oranları yükseldi. Dolar değer kazandı. Referans olarak görülen ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 4.30'u test etti, dolar endeksi 103'ün üzerine çıktı, Euro biraz zayıfladı ve 1.09'un altına çekildi. Bu gelişmelere bağlı olarak son günlerde yükseliş hareketi yaşayan altının ons fiyatı kâr satışlarıyla geriledi ve 2.150 dolar seviyelerine kadar çekidi. Petrol fiyatları ise son gelişmelere duyarsız kaldı ve ABD'deki ham stokların azalması ve Ukrayna'nın bir Rus rafinerisine saldırmasının etkisiyle yükselişini sürdürdü. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı'nın OPEC'nın üretim kesintilerini sürdüreceği varsayımıyla tahminini yukarı yönlü revize etmesi de petrole katkı yaptı, 'brent petrol' 85 doları test etti. Petrol fiyatının yükseliş seyrini korumasının maliyet enflasyonu açısından önemli olduğunun altını çizmekte yarar var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

HAFTAYA BU VERİLER TAKİP EDİLECEK

Enflasyona duyarlılığın arttığı bugünlerde önümüzdeki hafta enflasyon ağırlıklı veriler takip edilecek. Euro Bölgesi TÜFE, İngiltere TÜFE, Almanya ÜFE ve Japonya TÜFE verileri açıklanacak. Ayrıca, faiz değişimi beklenmeyen 21 Mart'ta İngiltere Merkez Bankası faiz kararı var. Özetle; dışarıda hava bozmadı ama biraz bulutlanmaya başladı gibi.

DESTEK ARAYIŞI SÜRÜYOR

Borsada kâr satışları derinlik kazanırken destek arayışı sürüyor. İlk destek 8.800-8.730. Sonraki destekler 8.500 ve 8.350 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki alımlarının ilk direnci ise 9.200 ve 9.370-9.450 seviyelerinde. 9.370-9.450 daha önemli. Endekste destek noktalarında tepki alımları görülebilir. Ancak dalgalı seyrin devamıyla yükseliş denemelerinin satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı