Hani "aşk şehri" olacaktı

Katıldığı bir canlı yayında "eşcinsel" olduğunu açıklayan Paris'in eski Belediye Başkanlarından Bertrand Delanoe, 11 yıl bu görevi yürüttükten sonra yerini yardımcısı Anne Hidalgo'ya bıraktı.

Sembol kentin ilk kadın belediye başkanı seçilen Hidalgo, Paris'i 'Aşk şehri' yapma vaadinde bulundu.

Çünkü destekçilerinin gözünde o tam bir "aşk kadını"ydı.

İki kez evlenen ve "Siyasi Arenada Bir Kadın" başlıklı bir de "kahramanlık" kitabı olan Hidalgo, "öteki kadın" olarak biliniyordu.

Tıpkı Yeşilçam yıldızları gibi kariyerini içinden geçtiği yataklara borçluydu.

Dört çocuk babası olan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ilişki yaşadığı ve hatta bu ilişkiden bir de "çocuk" peydahladığı bile ileri sürülmüştü.

Paris'in ilk eşcinsel belediye başkanının yardımcısı iken bir anda Paris'in ilk kadın belediye başkanı seçilen Hidalgo, yerel seçimlerde kazandığı zaferle bir anda tüm dünyanın dikkatini çekti.

Dünyanın muhtelif kentlerinde seçilen çiçeği burnunda belediye başkanları, Hidalgo'dan gelecek bir tebrik mesajıyla adeta havalara uçtu.

Bunların arasında kirli ittifaklar sonucu 2019 seçimlerini kazanan Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş ve Tunç Soyer de vardı.

5 yılını heykel açarak, dans ederek geçiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kendisini tebrik eden Hidalgo'ya, Fransızca yazdığı mesajla, "Arkadaşlık ve dayanışma dolu sıcak mesajınız için çok teşekkür ederim. Sizi çok yakında İzmir'de ağırlamayı dört gözle bekliyoruz" cevabını verdi.

İmamoğlu gecikmeli de olsa İBB Başkanlığı koltuğuna oturduğunda, ona; "Paris'in dostluğundan şüpheniz olmasın" mesajını gönderdi.

İşte bu rüzgâra aldanan Anne Hidalgo, 10 Nisan 2022'de yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu.

Bu kez tebrik sırası İmamoğlu'na geçmişti.

"Arkadaşım ve meslektaşım Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya, Fransa cumhurbaşkanı adayı olarak yeni yolculuğunda başarılar diliyorum" şeklinde mesaj gönderdi.

Buna rağmen Hidalgo, Macron ve Le Pen gibi faşist liderler karşısında sadece yüzde 1.7 oy alarak, tarihi bir hezimet yaşadı. İmamoğlu'nun başarı dilekleri ve Hidalgo'nun yataklarda biriktirdiği siyasi deneyimi(!) onu Elysee Sarayı'na taşımaya yetmedi.

Çünkü "Aşk şehri" yapmayı vaat ettiği Paris, görevdeki ikinci döneminde çöp toplayıcılarının süresiz grevi yüzünden pislikten geçilmiyordu.

Kenti çöp dağları ve fareler Paris'i resmen istila etti.

Kente tatile ya da gezmeye giden turistlerin yaşadıkları hayal kırıklığı hissi yüzünden "Paris Sendromu" adlı yeni bir hastalık zuhur etti.

Bir kültür şoku çeşidi olarak tanımlanan bu hastalığa en çok titizliği ve temizliğiyle dikkat çeken Japonlar yakalandı.