Hadsiz elçi öyle mi

Geçen yıl ABD'ye giden Kılıçdaroğlu, ABD'ye gitmesine kızıp "Bu gezinin bilinmeyen karanlık tarafları var" diyen Erdoğan'a yanıt verdi: "Erdoğan da 2002 seçimlerinden önce Amerika'ya gitmişti!"


Erdoğan yanıtı Çekya dönüşünde uçakta verdi: "Onlar beni iyi takip etmiyor. Biz, ilk defa ilk seçimi (2002) yaptığımızda ve bu seçimden de açık ara büyük bir başarıyla birinci parti çıktıktan sonra gitmiştik!"


Erdoğan ABD'ye 2002 seçiminden önce mi sonra mı gitmişti


Sorunun yanıtını Erdoğan'la birlikte Amerika'ya giden eski doktoru Turhan Çömez verdi: "Biz Amerika'ya gittik. Parti kurulmadan da gittik, parti kurulduktan sonra da gittik. Seçildikten sonra gittik ifadesi ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor!"


Erdoğan'ın ABD'ye seçim öncesinde gittiğini ilk açıklayan Çömez değildi ama!


2004 yılında ve artık Başbakan olan Erdoğan'ın da bulunduğu bir toplantıda, ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki Savunma Politikaları Kurulu Başkanı, Karanlıklar Prensi lakaplı Richard Perle şöyle anlatmıştı ziyareti:


"2002 yılıydı. Dostum Cüneyt (Zapsu) telefon etti ve bana 'belki de başbakan olacak kişiyle tanışmak ister misin' diye sordu. İsterim dedim! Tanıştık. Görüşmeden, ikna olmuş bir halde ayrıldım. Ne zamandır Türkiye'nin yeni bir liderliğe, genç bir liderliğe ihtiyacı vardı..."



ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçileri, "Osman Kavala AİHM kararı doğrultusunda derhal serbest bırakılmalı" diye açıklama yapmıştı.


Erdoğan çok kızdı, elçileri istenmeyen adam ilan edin diye talimat verdi!


New York Times, büyükelçiler çağrısının arkasındaki ismi açıkladı... O isim Erdoğan'la yıldızı barışmayan, onunla görüşmek bile istemeyen ABD Başkanı Biden'dı!


İşte tam da bu sırada Demokrat Biden ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayını açıkladı. Cumhuriyetçi Senatör Jeffry Flake...


Flake, Biden'in partisinden değildi ama Türkiye ile ilgili görüşleri felaket keskindi!


Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda "Büyükelçi olarak neden bana onay vermelisiniz" diyerek şöyle sıraladı Türkiye hakkındaki düşüncelerini...


Türkiye, Rusya'dan ek silah alımı yaparsa Ankara'ya karşı yeni yaptırımlar kullanırız.


Kaygılıyım... Türkiye, Çin hariç diğer ülkelerin hepsinden daha çok gazeteciyi hapse atıyor.


Yaptırımları kaldırmanın tek yolu Türkiye'nin S-400'leri elden çıkarmasıdır.


Türkiye, Rusya'dan daha fazla silah alırsa karşılığında daha fazla yaptırım uygularız.


Erdoğan'ın Kıbrıs ve Maraş sorununa iki devletli çözüm açıklamaları BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geliyor. Kıbrıs'ta Türkiye'nin tezi olamaz.


Büyükelçi Flake'e ne oldu sonra


26 Ocak 2022'de güven mektubunu sundu Erdoğan'a, Külliye'de hatıra fotoğrafı çektirdiler!


O günden bu yana ABD Büyükelçisi olan Flake, 29 Mart 2023'te CHP'yi ziyaret etti, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüştü.


Vay sen misin görüşen. Erdoğan öfkelendi ve çok sert tepki gösterdi...


"Amerika'ya bu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Gidiyor bay bay Kemal'i ziyaret ediyor. Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin! Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı'dır. Sen bundan sonra hangi yüzle Cumhurbaşkanı'ndan randevu isteyeceksin Bizim kapılar kapandı ona, bir daha göremezsin. Haddini bileceksin" dedi!