Bilimsel çalışma! Hıdırellezde kim hangi dileği diledi

Dün Hıdırellezdi, dilek tutmuşsunuzdur belki...


Gökten kasnak yağsa birinin bile başıma geçmeyeceğini bildiğim için ben tutmadım.


Fakat Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur, hangi kurallara uyulursa dilek garanti tutar gibi 'bilimsel' çalışmaları inceledim!


Hıdırellez gecesi uyumadan önce niyet belirlenmeli, dileği net bir şekilde dilemeliymişsiz mesela. Hızır'a bakar gibi gökyüzüne bakarak tutulan dilek etkili oluyormuş.


Bu devirde mantıklı gelmedi ama bereket dolsun diye Hıdırellez sabahına kadar evlerin, ambarların kapı ve pencereleri açık bırakılsa iyi olurmuş!


Dilek yazılan kağıtları açık olarak ama yavaşça bir akarsuya bırakıp ardından bakıyorsunuz. Kağıt, yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dilek işi tamammış!


Denizden ya da dereden 41 taş toplayıp Hıdırellez'e kadar bir yıl saklayınca şans yaver gidiyormuş.


Hıdırellez sabahı otların üzerindeki çiğ damlalarından yoğurt mayalarsak hastalıklar uzak duruyormuş.


Küçük keselere çeşitli bakliyat koyup geceden gül ağacına asıyor, Hıdırellez sabahı çıkarıp yıl boyunca yemeklere az az katıyoruz. Bu sayede hanemizden bereket fışkırıyormuş.


Bizzat gördüm... Küçükken Hıdırellez sabahında komşu kadınlar ve çocuklarıyla Konak sahiline gidilirdi. Ayşe abla, çantasından kese çıkarmıştı bir keresinde. Kesenin ağzını açtı tomarla kağıt para! Tomarı çıkartıp eliyle ağırlığını tartarken dua gibi bir şeyler mırıldandı. Sonra paraları kesenin içine tıkıştırdı. O bunu yaparken onların para olmadığını, para şeklinde kesilmiş gazete kağıdı olduğunu, "Ya Hızır, bana işte böye tomar tomar para lazım" manasına geldiğini anladım...


Bolluk, bereket, para, evlilik, çocuk, sağlık, şifa, iktidar ne dilersen dile. Dileğin sınırı da sahibi de sensin, ister asar ister kesersin!


Hıdırellez niyetleri, tutulan dilekler kimseye söylenmez, söylenirse gerçek olmazmış. Fakat şeytan dürtüyor işte, kim ne diledi acaba


Mesela dünya liderimizin, Bay Kemal'in, Akşener'in, Bahçeli'nin ya da Nebati'nin dilekleri


Dilek tutmadık ama Hıdırellez sabahına kadar kim hangi dileği dilemiştir diye kafa patlattık herhalde...


Dünya liderimiz kesin şu dileği dilemiştir... Ya Hızır, fazla bir şey istemeyeceğim senden. Memleketi bir 21 yıl daha tek başına yöneteyim yeter!


Kılıçdaroğlu'nun dileği bence şöyle olmuştur... Bu sefer olmasa da sana söz Hızır, yine Hıdırellezler gelecek.


Meral Akşener'in dileği net... Başbakan olmak.


Nureddin Nebati'nin gece boyunca yandaş medyanın gazetelerinden kesip tomar tomar para istiflediğine şüphe yok. Paraya her zamankinden daha çok ihtiyaç var çünkü! Hızır'ın eli değsin, memlekete bereket getirsin diye Hazine'nin, Merkez Bankası'nın ve Darphane'nin kapılarını açık bıraktırmış mıdır acaba