Zoom toplantısına katılmaktan terör örgütü üyeliğine
"Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından İstanbul'da düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Halkların Özgür ve Eşit Yaşamı Yolunda, Çözüm Barışta" konferansı başladı. Konferansa pek çok ulusal ve uluslararası düzeyde siyasetçi, aydın, tarihçi, hukukçu, akademisyenler ve gazeteciler katılım sağladı. Altı oturumdan oluşan konferansın açılış konuşmasını HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş yaptı. Beştaş açılış konuşmasında, "Barış mümkündür" dedi. Barışı konuşmak için toplandıklarını vurguladı."
15 gün önce gazetelerde çıkan bu haber yasadışı bir toplantıyla ilgili değildi.
İstanbul Taksim'de bir otelde düzenlenen toplantının başlığı da "Çözüm Barışta'ydı. Toplantının açılışını yapan Halkların Demokratik Kongresi eş sözcüsü Meral Danış Beştaş da DEM Parti Erzurum Milletvekili, eski grup başkanvekili, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Meclis Anayasa Komisyonu üyesi.
Diğer eş sözcü Ali Kenanoğlu, eski HDP milletvekili ve Alevi dernekleri başkanı.
Ortada yasal olmayan hiçbir şey yok. Gazeteciler ve muhtemelen polis kameraları da bu iki günlük konferansı izledi.
Ama bundan iki hafta sonra aynı Halkların Demokratik Kongresi'nin 2011-2014 arası, yani 15 yıl önceki toplantılarından birine katıldıkları ya da bir şekilde HDK ile ilişkili oldukları için 30 kişi tutuklandı.
Tutuklananların yada haklarında ev hapsi ve adli kontrol kararı verilenlerin arasında neredeyse doğrudan DEM Parti ile ilişkili kimse yoktu.
Tanınan gazeteciler, yasal ve herkesin bildiği sol partilerin yöneticileri, mimarlar, ressamlar, Rum, Ermeni cemaatlerinden isimler, görme özürlüler için gazete çıkaran, çevre, mülteciler, kadın hakları üzerine çalışan aktivistler
Önceki Wikipedia'dan Halkların Demokrat Kongresi'nin ne olduğunu okuyalım:
"2011 genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile 20'ye yakın sosyalist parti ve hareket iş birliği yaparak Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nu oluşturuldu. Genel seçimlerde 10 seçim barajını aşamayacağı gerekçesiyle bağımsız milletvekilleri ile meclise girmeyi amaçlayan bu blok 41 ilde 65 bağımsız adayla seçime girdi. 36 aday seçilmeyi başararak meclise girdi. Partiler bu iş birliğini geliştirerek geniş bir Türkiye muhalefeti örgütlemek üzere çalışmalarına devam ettiler. 2011 yılının Ekim ayında bir kongre düzenleyerek bu iş birliğini genişlettiler. sosyalist partiler, sendikalar, kadın, LGBT ve çevre hareketleri, emek ve hak temelli sivil toplum örgütleri, Anadolu'da yaşayan çeşitli dini azınlıkların temsilcilerinden oluşan, 81 ilden 820 delegenin katılımıyla düzenlenen kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adı verildi."
HDK, BDP'nin 2011 yılında Türkiye'nin batısındaki partiler, dernekler, sivil toplumcularla kurduğu Meclis'in adı. Bunun doğudaki adı DTK yani Demokratik Toplum Kongresi.
Durup dururken kurulmuyor HDK. Kürt siyaseti 2011'de o günlerdeki çözüm süreçlerinin de etkisiyle bir Türkiye partisi kurmaya karar veriyor. Yani sadece Kürtlerin merkezde olduğu değil, Türkiye'nin batısındaki sol partiler, dernekler, grupların da içinde olduğu bir çatı parti.