Bana kimle bayramlaştığını söyle...

Bayram günleri Ankara'daki en heyecanlı haber, ellerinde çiçekler ve çikolatalarla partilerin birbirilerini ziyaretleridir.

Bu ziyaretlerde yaşanacak diyaloglar, ufak gerilimler, dokundurmalar, siyasi espriler bayram günleri siyasi haber sıkıntısı yaşayan gazetelerin ve televizyonların imdadına yetişir.

Kötü espriler bile geniş geniş sayfalarda yer bulur.

Aslında zorunluluktan gazete sayfalarına giren bu geleneksel partiler arası bayramlaşma haberleri, aslında çok siyasidir ve meraklısına siyaset hakkında çok şey söyler.

Bu geleneğin ilk ne zaman başladığı tam bilinmiyor.

Eski gazetelere bakılırsa 1966 yılında 38 yaşındaki genç Meclis Başkanı Ferruh Bozbeyli'nin bayramda parti liderlerini ziyaretiyle başlamış olabilir.

70'lerde partiler arası bayramlaşma ziyaretleri artık rutinleşmiştir.

2001 yılında kurulan AK Parti ise yıllarca bayramlaşma randevu listesi en uzun olan parti oldu

2001 yılında HADEP'i ziyaret eden yeni kurulmuş AK Parti heyetini, Ahmet Türk ve Öcalan'ın avukatlığını yapan Mahmut Şakar ağırlaşmıştı. O yıl bir tek AK Parti'nin koptuğu Saadet randevusuna gelmemişti.

2003 yılındaki bayramlaşmada da AK Parti, bütün partilere randevu vermiş ve onları ziyaret etmişti. Pek çok partinin randevu vermediği DEHAP ve artık medeni bir ilişki kurulan Saadet Partisi de listedeydi.

2004, 2005 yılında bayram ziyaretlerinde de kapısı herkese açık ve herkesi ziyaret eden bayram havasına en uygun parti yine AK Parti oldu.

DEHAP, hatta siyasi alanda kıran kırana mücadele edilen Cem Uzan'ın Genç Partisi bile ziyaret listesindeydi.

2006 yılında ilk kez arttan terör saldırıları nedeniyle CHP ve MHP ile birlikte AK Parti de DTP'yi bayramlarda ziyaret etmedi.

2007 yılında yine terörün arttığı günlerde girilen bayramlarda CHP ve MHP'nin DTP boykotuna son anda AK Parti de katıldı.

2008 yılında ise bu kez AK Parti DTP'den bayramlaşmak için randevu istedi ama bu kez de DTP randevu vermedi.

2009 yılında demokratik açılım sürecinde ilişkiler tekrar normale döndü. AK Parti bu kez CHP ve MHP'nin randevu vermediği DTP'yle bayramlaştı.

2010 yılındaki bayramlaşmaların sürprizi Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa seçildiği CHP'nin ilk kez BDP'yi ziyaret etmesi oldu.

Ama aralarında BDP'nin de olduğu en çok partinin ziyaret ettiği ve en çok partiyi ziyaret eden yine AK Parti olmuştu.

2011 yılında artan terör olayları yüzünden CHP, MHP ve AK Parti, BDP'yi iki bayramda da ziyaret etmediler. İlk kez MHP, kendisinden kopan BBP'yle bayramlaşmama kararı aldı.

2013-2014-2015 çözüm süreci yıllarındaki bayramlarda AK Partili heyetler bütün partilerle birlikte HDP'yi de ziyaret etti ve onlar tarafından ziyaret edildi.

2016-2017-2018-2019 yıllarında AK Parti, HDP ile bayramlaşmadı.

AK Parti 2019 yılına kadar Vatan Partisi ile de bayramlaşmadı.

Artık bayramların en çok ziyaret edilen ve bayram ziyareti yapan iki partisi CHP ve Saadet Partisi olmuştu.