"Vatan menfaatlerinde Türkiye Kürtlerinin hassasiyeti"

CHP Niğde Milletvekili Asım Eren, Kore'de savaşmış, "Haberalma, propaganda ve mukabil mücadele esasları. (Su uyur; düşman uyumaz!)" diye bir kitap da yazmış emekli bir kurmay albaydı.

8 Nisan 1959 günü Meclis'te Dışişleri Bakanı Zorlu'ya bir sözlü önergesiyle sordu:

"Komünistlere alet olan Kürtler, Irak Türklerine zaman zaman silahlı tecavüzlerde bulunmaktadır. Irak hükümeti de Türkleri sosyal ve kültürel alanda şiddetli baskın altında tutmaktadır. Hükümetin alacağı tedbirler nelerdir Gerekirse mukabeleyi bilmisil yapılması düşünülmekte midir"

Soru önergesindeki "Mukabeleyi bilmisil" ifadesi fitili ateşlemişti.

14 Nisan 1959 günü, İstanbul'da okuyan 102 Kürt öğrenci, Asım Eren'in sözlü sorusunu Kürtlere yönelik bir tehdit olarak değerlendirip, protesto için CHP'ye toplu telgraf çektiler. Asım Eren'i Türkiye Kürtlerine düşmanlıkla, Moskof uşaklığıyla, memleketi parçalama temayülüyle suçlayan telgraf çok sertti:

"Vatan menfaatlerinde Türkiye Kürtlerinin hassasiyeti, namus ve dindarlığı, sizinkiyle kıyas kabul etmez. Milletin menfaatlerini herşeyden üstün tuttukları için suratınıza asilce bir tokat atan Kürtler, cumhuriyet Türkiyesinin istiklal ve bütünlüğünde büyük hissesi olan ve ülkenin birliğini muhafazada mertçe duran vatandaşlardır. Türkiye'de sizin gibi hortlak zihniyet eserlerinin çok az olduğuna inanıyor, bu hareketinizle Türk amme efkarı nazarında yaşayan bir ölü olduğunuzu hatırlatıyoruz"

Telgrafın altındaki imzada şöyle yazıyordu: İstanbul'da Yüksek Tahsilde bulunan Kürt gençleri.

Telgraf ertesi gün CHP'ye yakın, yazarları arasında Çetin Altan, Aziz Nesin, İlhami Soysal gibi isimlerin olduğu Akşam Gazetesi'nde şu başlıkla verildi: "102 Üniversiteli Kürtlük iddiasında bulundu"

Telgrafın içindeki vatanseverlik vurguları dahi dikkatlerin imzaya kaymasına engel olamamıştı. Asım Eren, "mukabeleyi bilmisilden" Türkiye'deki Kürtleri kastetmediğini açıklasa ve Moskof oyununa gelmeyin dese de de artık cin şişeden çıkmıştı.

20 Nisan 1959 günkü gazetelerde "Gençlik içindeki gizli, yıkıcı, bölücü faaliyetlerle mücadele için Başvekillikte bir özel büro kurulduğu" haberleri çıktı. Aynı tarihlerde Emniyet'te İkinci Şube müdürlüğüne daha sonra, devletin Kürt meselesindeki kara kutusu haline gelecek Fatsa Kaymakamı Ergun Gökdeniz getirilmişti.

O sıralarda Diyarbakır'da çıkan Yurt Gazetesi'nde gazeteci Musa Anter'in Kımıl adlı Kürtçe şiiri yayınlandı. Şiirin bu dizesi devletin Kürtçülük tedirginliğini daha da artırmıştı: "Üzülme bacım, seni kımıl, süne ve sömürenlerin zararından kurtaracak kardeşlerin yetişiyor artık."

Anter ve derginin yöneticileri hakkında dava açıldı.

17 Aralık 1959 günü Türkiye'nin farklı şehirlerden 50 eğitimli, varlıklı Kürt gözaltına alınarak İstanbul'daki Harbiye Kışlası'na getirildi.