Netanyahu'nun üstadının yolu İstanbul'a nasıl düşmüştü

22 Temmuz 1946 günü Kudüs'te İngiliz manda yönetiminin de karargah olarak kullandığı King David Oteli'nin batı yakası büyük bir patlamayla yıkıldı.

Sudanlı garson kılığındaki militanların süt kutuları içinde otel soktuğu patlayıcılar kolonların yanına yerleştirilmişti.

İngiliz manda yönetiminin çalışanları, otel müşterileri, garsonlar, bellboylar, polis memurlarının da olduğu 41'i Arap, 28'i İngiliz, 17'si Yahudi 91 kişi hayatını kaybetti.

Bu modern tarihin ilk büyük terör eylemiydi.

Saldırıyı üstlenen Yahudi terör örgütü İrgun'un lideri Menachim Begin her yerde aranıyordu.

O terörist 30 yıl sonra İsrail'in başbakanı olacaktı.

Yahudi terör örgütlerinin akıl hocası ise başka bir Rus Yahudisi'ydi

Ze'ev Jabotinsky, 1880 yılında Odesa'da doğdu.

1903'de Rusya'daki Yahudi pogromu dünyaya bakışını değiştirdi.

Vladimir olan adını İbranice "Kurt" anlamına gelen Ze'ev ile değiştirdi.

Siyonist harekete katıldı.

1908 yılında Siyonist Hareket onu 2. Meşrutiyet'in ilan edildiği İstanbul'a gönderdi.

Fransızca yayınlanan Le Jeune-Turc gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu.

Esas görevi ise İttihatçı iktidarı Yahudilerin İsrail'e göçüne izin vermeye ikna etmekti.

İstanbul'da altı yıl yaşadı ama İttihatçı liderler Siyonistlerin tekliflerine yanaşmadı.

İttihatçılar 1914'de Almanya'nın yanında savaşa girmeye karar verince Le Jeune Turc gazetesi kapatıldı.

Jabotinsky, Osmanlı'nın yıkılmasının Siyonistler için bir şans olacağını düşünüp Londra'ya gitti ve İngilizleri savaşta Yahudi Lejyonları kurmaya ikna etti.

İlk kurulan Siyon Katır Birliği, Çanakkale Savaşı'nda Osmanlılara karşı savaşın geri cephesinde savaştı

Jabotinsky ise Yahudi Lejyonları'yla Filistin'e gitti ve İngilizlerle Osmanlılara karşı savaştı.

Sonra İngilizlerle arası açıldı, hapse atıldı.

Artık kafası netti: İsrail ancak silahla kurulabilirdi

"Vejeteryan" diye aşağıladığı Siyonist hareketten koparak Revizyonist Siyonizmi kurdu.

Revizyonist Siyonizm Bütün Filistin ve Ürdün'ü kapsayan Büyük İsrail'i savunuyordu.

Ze'ev Jabotinsky, 1923'de yazdığı Demir Duvar adlı makalesiyle: 1948'deki Nakba'nın fikri temellerini attı:

"Yahudiler Araplardan demir bir duvarla ayrılmalıdır. Araplar ile aramızda gönüllü bir anlaşma olamaz. Ne şimdi ne de olası bir gelecekte."

Savaşın ardından Yahudi Lejyonları silahlı Yahudi örgütlerine dönüştü.

Jabotinsky, Avrupa'da paramiliter gençlik yapılanması olan Betar'ı kurdu.

Örgütün sloganı: "Genç Yahudi, ateş açmayı öğren"di.

1933 yılında Betar, İstanbul ve İzmir'de de Yahudiler arasında örgütlenmiş ve kamplar açmış, 1970'lere kadar faaliyetlerine devam etmişti.

Rifat Bali'nin kitabı sayesinde revizyonist Siyonizmin Türkiye'de örgütlenmesi ilk kez ortaya çıktı.

Kitaba göre Betar mensuplarından biri, uzun yıllar Türkiye Yahudi cemaatinin liderliğini yapan Bensiyon Pinto'ydu.

Pinto ömrünün sonuna kadar sır olarak sakladığı bu örgütten anılarında bile bahsetmemişti.

Kitapta İstanbul ve İzmir'deki Betar gençlik kamplarına katılanların hatıraları da yer alıyor:

"Yıldırım Spor'u biz kurduk. Yıldırım Spor'a Betar olsun olmasın herkes girdi ama bunun içinde biz Betarlar özel kişilerdik. Bugün bunları biraz ti'ye alarak konuşuyorum ama o zaman bayağı ciddiye alırdık, fısıldaşarak konuşmalar, gece yürüyüşleri, sopayla dövüş, silah eğitimi, silah parçalama ve toplama eğitimi. Bu eğitime ben de girdim. Yani bir tabancayı parçalara ayırıp tekrar toplamak. Bu eğitimi de bir junior vermişti bize. Tabanca havluya sarılı şekilde fermuarlı bir plastik spor çantası içinde gelirdi. Sene 1961-62"

"Betar faaliyetlerimiz sırasında Betar İzmir bölge kumandanı olarak seçildim. Betar askerleri, subayları ve bölge kumandanları olan bir askeri yapılanma gibi organize olmuştu. Her defasında 35-40 çocuğun sorumluluğunu almam gerektiği için bu faaliyetlerin çok dikkatli planlanması gerekiyordu. En sorumluluk sahibi dostlarımı faaliyetlerde subay olarak seçiyordum. Bu arada İzmir'in Yahudi cemaati için istenmeyen şahıs olmuştum. Çünkü İsrail lehine yaptığım çalışmalarım arkadaşlarımla Türkiye'den ve dolayısı ile ebeveynlerinden ayıracak nitelikteydi. İzmir'deki diğer hareketler kendilerini siyonist olarak tanımlamalarına rağmen Betar'da olduğu gibi bir marşları yoktu, bayrakları yoktu, ciddi bir hedefleri yoktu"

Betar teşkilatları içinde Jabotinsky'nin en yakın adamlarından biri 20'li yaşlardaki Belarus doğumlu Menachim Begin'di. (Arkada gözlüklü)

Jabotinsky'nin kurduğu Filistin'deki Yahudi Lejyonları'na katılan genç avukatın adı ise David Ben-Gurion'du.

İstanbul Üniversitesi'nde Hukuk okuyan Ben-Gurion, tercüman olarak Yahudi Lejyonları'nda Osmanlılara karşı savaşmıştı.

İstanbul'da birlikte okuduğu arkadaşı ve İsrail'in ikinci Cumhurbaşkanı olacak Yitzhak Ben-Zvi ise savaşa Osmanlı ordusunda tercüman olarak katılmıştı.

Savaştan sonra ikisinin yolu Filistin'de kesişti.

İngiliz mandası altındaki Filistin'de nüfusun yüzde 5'ini oluşturan Yahudilerin yönetim organı Yahudi Ajansı'nın yöneticileri oldular.

Jabotinsky'nin Filistin'deki Yahudi Lejyonları savaştan sonra ilk Yahudi silahlı örgütüne dönüştüler: Haganah…

Ama "Savunma" anlamına gelen Haganah 1929'daki Arap İsyanı sırasında saldırıda etkisiz kaldığı için eleştirildi.

Jabotinsky, 1931'de Haganah'dan ayrılarak ikinci Yahudi silahlı örgüt olan Irgun'u kurdu.

Irgun'un logosunda Filistin ve Ürdün'ü kapsayan Büyük İsrail haritası vardı ve silahın altında da "Ancak böyle" yazıyordu.

Silahlı Siyonist Yahudi örgütler silahlı eylemlerden önce Nazizm'in yükseldiği Avrupa'daki Yahudileri Filistin'e göç ettirmek için organizasyonlar yaptılar.

Ama göç artınca 1939'da İngiltere Hükümeti, Filistin'e Yahudi göçünü sınırlayan White Papers'ı yayınladı.

White Papers, Yahudi silahlı örgütleri böldü. Haganah ve Irgun militanları İngiliz ve Amerikan saflarında savaşıyordu.

Bu sırada Ze'ev Jabotinsky, 1940 yılında New York'taki Betar'ın silahlı eğitim kamplarını ziyaret ederken 60 yaşında kalp krizinden öldü.

Savaşta İngilizlerin desteklenmesine karşı çıkıp, Almanlar ve İtalyanlarla ittifak kurulmasını savunan Avraham Stern, Irgun'dan ayrılıp yeni ve radikal bir terör örgütü kurdu: Lehi

İngilizler tarafından terör örgütü ilan edilen Irgun'un lideri Stern, iki yıl sonra öldürülünce yerine Yitzhak Yezernitsky geçti.

Ya da Başbakan olduğunda bütün dünyanın öğreneceği adıyla; Yitzhak Şamir.

1942'de Romanya'daki 800'ü aşkın Yahudiyi Filistin'e getirmeye çalışan Struma Gemisi, İngiliz manda yönetimi izin vermediği için Karadeniz'de batırıldı

Olay Yahudi örgütlerini İngiliz manda yönetimine karşı dönmesine neden oldu.

Avrupa'da İngilizler Nazilere karşı savaşırken Filistin'deki silahlı Yahudi örgütleri ise İngiliz mandasına ve Araplara karşı savaş için talimlere başlamıştı.

Haganah bünyesinde terör saldırıları yapmak üzere Palmach adlı yeni bir özel tim kuruldu.

Eski Betar militanı olan Menachim Begin, Filistin'e geldi ve Irgun'un başına geçti. 1944 yılında İngiliz manda yönetimine karşı silahlı isyanı başlattı.

Yeni terör örgütlerinin adını bütün dünya ise 6 Kasım 1944 günü Kahire'de İngiltere'nin Orta Doğu'dan sorumlu Devlet Bakanı Lord Moyne'un iki Lehi militanı tarafından öldürülmesiyle duydu.

Suikast İngiltere'yi şok etti. İki terörist yakalandı ve idam edildi.

Saldırı üzerine Haganah ile Irgun ve Lehi arasında Sezon adı verilen kısa süreli bir iç savaş yaşandı.

Ama örgütler arası iç savaş üç örgütün 1945'de biraraya gelerek Yahudi Direniş Hareketi'ni kurmasıyla bitti.

Hareketin kuruluşunu duyurmak için 1 Kasım 1945'de 1000 silahlı Yahudi militan Filistin'deki demiryolu hattını havaya uçurdu.

Ardından bir terör dönemi başladı.

İngiliz manda yönetimi terör saldırılarına 26 Haziran 1946 günü Agatha adlı dev bir tutuklama operasyonuyla cevap verdi. 2500 Yahudi örgüt militanı tutuklandı, Jewish Agency'nin bütün evraklarına el kondu

Agatha Operasyonu'na cevap 22 Temmuz 1946'da modern çağın ilk büyük terör saldırısıyla geldi.

Bütün dünya gazeteleri ve dünya liderleri olaydan açıklamalarında o günlerde çok da popüler olmayan bir kavramla bahsediyorlardı: "Terör"

91 kişinin öldüğü saldırıyı Menachim Begin liderliğindeki terör örgütü Irgun üstlendi.

Ama David Ben-Gurion'un başında olduğu Haganah da saldırının ilk planlama aşamasında yer almıştı.

Terör kampanyası King David Otel'in bombalanmasıyla bitmedi.

29 Temmuz 1947'de dünya Filistin'den gelen bir fotoğraf karesiyle sarsıldı. Irgun militanları, kaçırdıkları iki İngiliz subayı öldürüp cesetlerini ağaçlara asmışlardı.

Menachim Begin'in liderliğindeki Irgun Nazi yöntemleri kullanmakla suçlandı.

Şok terör saldırısı sonrası Londra'da Yahudilere ait mağazalara saldırılar

Saldırının yarattığı kamuoyu baskısıyla İngiliz hükümeti Filistin'den çekilmeye karar verdi.

BM'de Filistin'de bir Arap ve bir Yahudi devleti kurmayı öngeren Partition Plan kabul edildi.

Bölünme planını Yahudiler kutlarken, Filistinli Araplar isyan etti.

İngilizlerin çekildiği, Araplarla Yahudilerin baş başa kalmıştı.

1947 Aralık'ında 1,6 milyon nüfusu olan Filistin'de 1 milyon Filis­tinli Arap ve 600 bin Yahudi yaşamaktaydı.

David Ben Gurion ve diğer Yahudi silahlı örgütlerin uzun süredir beklediği andı bu.

1940'ların başından itibaren Ben-Gurion'un talimatıyla Filistin köylerinin havadan fotoğrafları çekilmiş, köylere ziyaretlerle haritaları çıkarılmıştı.

Ben-Gurion'un talimatıyla İngilizlerin Filistin'den çekilmesi sonrası için hazırlanan A,B, C, D planlarından D (Dalet Planı) için düğmeye basıldı.

Planın özeti Yahudilere verilen bölgelerde kalan Filistinlilerin sürülmesiydi

Aralık 1947'de Filistin köylerine saldırılar başladı.

Filistinliler yıllar sonra buna Nakba adını verdiler

Baskınlar dünya medyasında da manşetlere çıkmaya başladı.