Interpol'un aradığı iki Suriyeli Şam'da bir gün...
İkisi de Suriye'de doğdu. İkisi de 2003 yılında bir terör örgütü için savaşmak üzere Irak'a gitti. İkisi de 2011 yılında Suriye savaşı parlak verince Suriye'ye döndü. İkisi de kod adları adlı. İkisi de uzun yıllardır üniformayla yaşadı. İkisi hakkında da Interpol'de arama kararı var. İkisi de dünyada terörist olarak adlandırılan örgütlerin mensubu.
Ve şimdi ikisi takım elbiseleri giyip, masaya oturarak Suriye'yi birleştiren anlaşmayı imzaladı.
Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Eş-Şara ile SDG komutanı Mazlum Kobani'den bahsediyoruz.
Uzun yıllar Colani adıyla Suriye'de dolaşan Şara, nihayet gerçek adına kavuştu. Ferhat Abdi Şahin'in ise Şahin Cilo'dan sonraki ikinci kod adı Mazlum Kobani.
Çünkü Şahin Cilo adıyla PKK'nın Avrupa temsilciliğini ve askeri kolu HPG'de komutanlık yaptı. Mazlum Kobani, onun dünyada Türkiye dışında terör örgütü olarak görülmeyen YPG'deki meşru adı.
Ama günün sonunda attığı imzayla Suriyeli orijinal ismi olan Ferhat Abdi Şahin'e bir adım daha yaklaşmış oldu.
Ama henüz iki Suriyeli arasında başka ülkeler var.
Kobani, anlaşma için Şam'a Amerikan ordusuna ait bir askeri uçakla ve Amerikalı subayların refakatinde geldi.
ABD, bu himayeyle Şam'a arkasındaki gücü göstermek istemiş olabilir.
Çünkü çok büyük bir toprak parçasını kontrol etse ve kalabalık bir askeri gücü olsa da aslında Suriyeli Kürtler dediğimizde Kamışlı, Haseke ve Afrin'de yoğun olarak bulunan en iyi tahmin 2 milyon, mevcut durumda ise 800 bine yakın bir nüfustan bahsediyoruz.
Ama bu anlaşmaya gelirken Şam yönetimi zor günler geçiriyordu.
Özellikle ABD, Sahil'deki katliamlar yüzünden yaptırımları kaldırmanın çok uzağına düşmüştü.
Zaten İsrail lobisi yüzünden uzağındaydı ama katliamlar için Dışişleri Bakanı "İslamcı teröristleri" suçlayınca, Şam'da birkaç saat elektirikle hahayatın geçmesine neden olan yaptırımlar daha da kalıcı gibi görünmüştü.
Ama anlaşmayla Şam yönetimi, Batı'da artık daha meşru. Ve tabii Suriye içindeki sapsarı bir alan yeşermeye doğru adım atınca daha da güçlü.
O yüzden bir süredir İsrail'in de himaye vaadleriyle ellerine silah alıp, boy gösteren Dürziler de bu tokalaşmadan sonra Şam'da Cumhurbaşkanı Sarayı'nda Şara ile buluştu ve Süveyda'da binalara nihayet Suriye bayrağı çekildi.
Şu anda yönetimin tek sorunu hala Lazkiye dağlarında bulunan eski Esadçı askerlerin silahlı milisleri.
Ama yeni Suriye'de artık eski Esad askerleri artık terörist.
Şam-SDG anlaşması bir peşrev ama güçlü bir peşrev.
"1- Dini ve etnik kökenlerine bakılmaksızın tüm Suriyelilerin siyasi sürece katılımı ve temsil hakları garanti altına alınacak.
2- Kürt toplumu Suriye devletinin yerli bir topluluğudur ve Suriye devleti onun vatandaşlık hakkını ve tüm anayasal haklarını garanti altına almaktadır.
3- Suriye'nin tüm topraklarında ateşkes sağlanacak.