Hilafetten uzaya Türkiye'nin çılgın gündemi bize ne söylüyor

Türkiye uzaya giden ilk Türkü konuşuyor. Jet pilotu Alper Gezeravcı ,14 gün uzayda kalacak, yani 14 gün boyunca gündemimiz uzay olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı bile Rusya'yla ambargo yüzünden çalışmadığı için Space X'ten bilet alarak Uluslararası Uzay Üssü'ne astronot gönderirken, Türkiye'nin uzay üssüne Seçil Erzan'ın dolandırdığı kadar bir parayla astronot göndermesini israf ve turistik gezi olarak görenler, uzay çalışmalarında Türkiye'den gezegen, galaksi falan keşfetmesini bekleyenler hariç herkes mutlu gözüküyor.

Orta Asya'dan Anadolu'ya uzun yürüyüşlerinin uzayda bitmesinden Yörükler mutlu, ailesinin başörtülü olmasından muhafazakarlar mutlu, "uzaydan vereceği ilk mesaj "Sayın Cumhurbaşkanım olur" diye dalga geçilirken verdiği ilk mesajın Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" olmasından sekülerler mutlu. Kürtler bile hali hazırda Uluslararası Uzay Üssü'nde bir Kürt astronotun olmasından dolayı mutlu.

(O yüzden Atatürk'ün ömrü hayatında öyle bir sözü olmadığını, bu sözün İtalyan şair, havacı Gabriele D'Annunzio'ya atıfla Mussolini'den alınmış olabileceğini söyleyip kimseyi boş vere üzemeye gerek yok.)

Bu mutluluğu bozmadan 6 ay kadar daha öncesinde Tekirdağ'a gidelim.

Türkiye gibi hızla tüketilen gündemlerin ülkesinde 6 ay, tarih öncesi devirler kadar uzak bir zamana denk geliyor.

6 ay önce üstelik Tekirdağ'da ne mi olmuştu

Bir sokak röportajında AK Partili olduğunu söyleyen kadına küfreden "teyze"nin kombiniyle sandığa giden Melek Mosso, Tekirdağ'ın AK Partili Süleymanpaşa Belediyesi'nin Kiraz Festivali'nde sahne almış ve kıyamet kopmuştu.

Tepkilere rağmen AK Partili Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, konseri iptal etmemiş, konserden önce Mosso, özür dilemiş, başkan da sahnede Melek Mosso'nun elini öpmüş, hatta başına da koymuştu.

Konserin bu görüntüleri sosyal medyaya düştüğü andan itibaren iktidara yakın gazetecilerin başını çektiği bir grup "Cüneyt Yüksel Kovulsun" kampanyası yapmış, Yüksel'in bir zamanlar herkesin kaşık salladığı bir maklube tepsisinin kenarındaki fotoğrafı dolaşıma sokulmuş, neredeyse FETÖ'cülükten kayyım atanması istenmişti.

O tartışmalar sırasında bu köşede bir yazı yazmıştım:

"AK Partili başkan ise olgun davranarak ergen bir sosyal medya şakası uğruna şehrin gençlerini bir konserden alıkoymadığı için yaşadığı şehirde takdir görecek.

Bu takdirden memnun olmak da eziklik değil.

Çünkü Tekirdağ gibi bir ilde seçim kazanmak gibi zoru başarmış bir siyasetçi ile İstanbul ve Ankara'da konfor alanlarında yaşayan tavizsiz ve atarlı İslamcı AK Parti elitleri arasında bir fark var.

Tekirdağ'daki AK Partili başkan, karşı tarafta kaya gibi değişmez bir düşman kütlesi değil, hala ikna edilmesi gereken potansiyel seçmenler görüyor.

Sadece seçim sonuçlarına bakmak bile uzaktan eziklik olarak görünen alttan almanın rasyonalitesini görmek için yeterli.

2002'den bu yana AK Parti, referandumlar dahil hiçbir seçimi Tekirdağ'da önde bitirmemiş. Ama Tekirdağ'da hep yüzde 30'un üzerinde kalmayı da başarmış.

2019 yerel seçimlerinde Süleymanpaşa dahil üç ilçe belediyesi kazanmış.

Yani Türkiye ortalamasına benzemeyen "ezik" AK Partililik işe yaramış.

Tam da bu yüzden Süleymanpaşa Belediye Başkanı'na AK Partili gazeteciler, sosyal medya karakterleri ateş püskürürken, AK Parti kurmaylarından bir ses çıkmadı."

Yazıdan kısa bir süre sonra AK Partili Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel istifa etti. Daha doğrusu istifa ettirildi.

Yazı da uzaktan naif tespitler olarak arşivlerdeki yerini almıştı.

Ta ki önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cüneyt Yüksel'in AK Parti'nin Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkan adayı açıklayana kadar

Hazır esas konuya yerel seçimlerden yaklaşmaya çalışırken, üzerinden biraz vakit geçen ama yeterince konuşulmamış başka bir adaylıktan daha birkaç cümle bahsetmeliyiz.

Yeniden Refah Partisi'nin Karaman adayından.