Batman; serinin son filmi...

Türkiye'de yerel seçimlerde bütün gözler İstanbul'da.

Ama İstanbul'daki yarıştan sıkılanlar ve Türkiye'nin başka hayati gerçeklerine doğru bakmak isteyenlere başka bir şehirdeki yerel seçimleri öneriyorum:

Batman.

Son olarak bir futbol maçıyla haber oldu Batman.

TFF 3. Lig'de mücadele eden Batman Petrolspor ile Anadolu Üniversitesi arasında geçen hafta oynanan maçı tribünde iki belediye başkan adayı yanyana izledi.

HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı ile DEM Parti Batman Eş Başkan Adayı Mehdi Öztüzün.

Başka bir şehirde olsaydı, bunda ne var denebilir ve bu centilmenlik herkes tarafından taklit edilebilirdi.

Aslında Batman'da kamuoyunun geniş bir kesimi de bunu böyle gördü.

Ama daha sonra 90'ların kötü hatıraları hatırlandı.

Batman, 90'larda Hizbullah'ın doğduğu ve güçlü olduğu şehirdi.

PKK ile Hizbullah arasındaki çatışmaların da merkezi olmuştu.

Uzun süredir şehirde barış hakim.

Ama yıllar sonra HÜDA PAR ile DEM Parti'nin adaylarının birlikte maç izlemesi olay oldu.

Serkan Ramanlı ve Mehdi Öztüzün ikisi de avukat.

60 yaşındaki Mehdi Öztüzün, Abdullah Öcalan'ın eski avukatlarından. Daha önce DEHAP'ın il başkanlığını da yapmış, şehirde tanınan, mütevazi ve idealist çizgisiyle geniş kesimlerin takdirini kazanmış bir isim.

Uzun süre KCK davalarında hapis yattı. Avukatlarından biri de Serkan Ramanlı'ydı.

44 yaşında Serkan Ramanlı da yeni dönem Meclisi'nin en dikkat çeken milletvekillerinden biri. Piyano çalan Hüda Parlı olarak seçim öncesi sosyal medyada ünlenmişti. Sonra yaptığı ılımlı açıklamalar, Kürtçe seçmeli ders için yürüttüğü kampanyayla dikkat çekti.

İki rakip belediye başkan adayı Batman Yeni Şehir Stadı'ndaki maçı tribünde taraftar grupları Vikingler ve Yarasaların arasında izledikten sonra fotoğraflar paylaştılar.

Ve linç başladı. Mehdi Öztüzün, Hizbullahçı katillerle yan yana olmakla suçlandı.

Ve Batman DEM'den kendi adaylarıyla ilgili açıklama geldi:

"Uzun yıllarca başta kentimiz olmak üzere, Kürdistan'da halkımıza karşı suç işlemiş, büyük acılar yaşatmış yapılarla bir araya gelmemiz mümkün değildir. Parti politikamız ve ideolojik hattımızla düşmanca tavır sergilemiş bu yapılarla mesafemiz çok net ve bellidir. Dün bir futbol karşılaşmasında yaşanan durum, halkımızda ve değerli ailelerimizde büyük bir tepkiye ve infiale neden olmuştur. Öncelikle tüm halkımıza ve değer ailerimizi yaşananlar karşısında sükunete çağırıyoruz. Söz konusu durum, partimizin ilgili kurullarınca incelemekte olup, geniş değerlendirme daha sonra yapılacaktır. Halkımıza saygıyla duyulur."

Aslında Öztüzün'e karşı tepkinin başlangıcı maç değildi.

Hatta bir fotoğraf için bu kadar linç edilmesinin arkasında geçen hafta yaşanan daha keskin bir başka tartışma vardı.

Mehdi Öztüzün, DEM Parti'nin Batman'da yaptığı önseçimde erkek adaylar arasında oyların yüzde 80'ini alarak açık ara birinci çıkmıştı.

Fakat DEM Parti, pusulada resmi aday olarak kadın kotasından seçilen eşbaşkan Gülistan Sönük'ü göstermek istedi.

Batman'daki DEM teşkilatları ayağa kalktı, şehirde Öztüzün'e destek açıklamaları yapıldı. İldeki dernekler DEM Genel merkezine gitti. Yerel medya önseçim sonuçlarına saygı istedi.

Ama bu ısrar üzerine bu kez örgüte yakın çevreler devreye girdi.

Önce sosyal medyada örgütün Avrupa'daki medyasından isimler Öztüzün'e açıktan saldırmaya başladı.
Sonra bir adım daha atıldı örgütün haber sitesi ANF'de yayınlanan Kürdistan Halk İnsiyatifi imzalı bildiride "Erkek egemenlikli kimi anlayışlar her türlü provokasyonu ve manipülasyonu devreye koymaktalar" dendi.