Doğu'nun kraliçesi
HATAY
Dillerin, dinlerin, farklı kültür ve geleneklerin buluştuğu, uygarlıklar beşiği kadim şehirdeyim.
Bin bir çeşit çiçek... Parfüm kokulu bir şehir. Hatay... Doğu'nun kraliçesi. Asrın depreminde büyük hasar alan... Binlerce insanını kara toprağa veren kederli kraliçe.
Bugün 6 Şubat... Asrın depreminin üzerinden geçen 2 yıl. Geçmiş olsun Hatay... Devletmillet işbirliğiyle küllerinden doğan ve her geçen gün derlenip toparlanan Hatay.
Acının gözyaşları
Çarşamba... Sabah erkenden mezarlığa gittik... Hüseyin Yayman ile birlikte. Asrın depreminde hayatını kaybeden 4 bin 300 kişinin yattığı Narlıca Deprem Şehitleri Mezarlığı... Kimsesizler de var, tamamen yok olan ailelerin mensupları da.
Yeni doğmuş, henüz hayatı tanımamış, 3 yaşında, 5 yaşında bebekler... 7'den 77'ye deprem şehitleri yan yana yatıyor...
Depremin yıldönümünden bir gün önce... Ziyaretçi çok... Mezarlık, ana baba günü...
Fatihalar... Allah, hepsinin ruhlarına rahmet eylesin.
Yayman... Mezarlıkta duygulandı... Nasıl duygulanmasın Depremde, çekirdek ailesinden 13 kişiyi toprağa verdi.
Ablası... Ağabeyi... Eniştesi... Halası... 3 yengesi... 3 yeğeni... 3 kuzeni. Ve... Kırıkhan Mezarlığı... Yayman ailesi.
İlknur Yayman... Merve Yayman... Betül Zehra Yayman... Ali Yayman... Döne Durusoy... Mehmet Durusoy... Emine Türkmen... Bestami Türkmen... Mehmet Türkmen... Hatice Çinkay... Emel Çinkay... Eylem Çinkay... Elanur Çinkay.
Mezarlıkta... Hüseyin Yayman, başkalarına başsağlığı ve sabır dilerken... Başkalarını teselli ederken...
Hüseyin Yayman'ın kanayan yarasını da ben sarmaya çalıştım... Kâğıt mendil uzatarak... Nemli gözlerini silmesi için.
99 öncesi enkaz
Asrın depreminde yıkılan binaların çoğu... 1999 depreminden önce yapılan yapılar.
1999'dan sonra yönetmelik değişti... İnşaatla ilgili bazı kurallar, disiplinler getirildi. Buna rağmen... 1999 sonrasında yapılan binalar içinde de yıkılan var... Ama az.
Asıl hasar... Daha öncekilerde.
Yıldönümü raporu
Deprem olunca... Hatay'ın nüfusu azaldı. Antalya'ya... Ankara, İstanbul, İzmir'e... Mersin'e... Giden çok oldu.
Sonra... Hayat derlenip toparlandıkça... TOKİ binlerce ev yapınca... Geri dönen dönene.
Son birkaç gündür... Depremin yıldönümü nedeniyle gelenler var. Türkiye'nin her yerinden.
Akraba ziyareti... Mezar ziyareti... Medya ordusu... Kamu görevlileri... Siyasetçiler.
The Museum Hotel'de konaklıyorum... Otel dolu. Maxwing Hotel... Dolu. Ramada Hotel... Dolu. İskenderun... Anemon... Dolu.
Hatay'da otel çok... Ama depremde bazıları yıkılmış, bazıları hasarlı.
Dileriz kısa zamanda otel sayısı artar... İhtiyaç var.
Deprem dersleri
Depremden sonra en çok konuşulan konulardan biri de zemin... Yumuşak zemin... Çürük zemin. Zemin gerçekten önemli.
Bunun için de TOKİ zemin etüdünde dikkatli... Deprem konutları sert... Kayalık zeminler üzerine inşa ediliyor. Fakat... Bir olaydan... Acı gerçekten söz etmek gerekiyor.
"Yumuşak" denilen zeminde bir bina, depremde yerle bir olmuş... Can kaybı fazla. Hemen yanındaki bina ise... Sapasağlam.
Aradaki farka ne demeli Müteahhit farkı... Hırsızlık farkı... Çimentodan, demirden çalma farkı.
İşini düzgün yaparsan
İskenderun... Atatürk Bulvarı... Zemin13 katlı bir bina... Egemen Plaza. Sapasağlam...