Büyükelçi İnan ile gelişen Musul notları

Irak'ın kalbi Musul, yeniden nefes almaya ve kadim ruhuna kavuşmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Musul için "yine yeniden" deme vaktiydi. Türkiye firmalarının inşa ettiği Musul Havaalanı geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Muhammed Sudani ve beraberindeki bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar eşliğinde açıldı. Birkaç ay içerisinde yer hizmetlerini sunacak firma ile anlaşma sağlandıktan sonra Musul bu havaalanı sayesinde dünyaya açılacak. 18 Haziran'da yapılması gereken açılış İsrail ve İran'ın gerçekleştirdiği karşılıklı saldırılar nedeniyle ertelenmişti.

CAN DAMARI NİTELİĞİNDE

Musul Havaalanı Türkiye'nin bölgeye kazandırdığı çok önemli bir yatırım ve Musul'un dünyaya açılan can damarı niteliğinde. Ninova Bölgesi ve kalbi Musul öyle donanımlı, öyle güçlü, öyle kadim bir ruha sahip ki; tarihi boyunca defalarca vurulsa da küllerinden yine yeniden doğmayı başarmış. Son olarak DEAŞ istilası ile adeta tarumar edilen Musul, Türkiye'nin varlığı ve yürekten dokunuşlarıyla can buluyor şimdilerde. Ticaretin gereklerinden ilki olan güvenlik Musul'da sağlanmış durumda. Uluslararası standartta bir otele de kavuştu Musul. Türkiye firmalarının inşa ettiği Musul Havaalanı da hazır. Yine Türkiye firmalarının hazırladığı/yürüttüğü; atık su arıtma tesisleri, yağmur suyu toplama tesisi ve şehir haritalandırma-imar planı hazırlama çalışmaları Musul'un hızlı bir şekilde toparlamasına vesile oluyor. Musul'da açılmaya başlayan restoran ve kafeler de gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli bir yer tutuyor. Özetle Musul; Türkiye'nin samimiyet ve empati dokunuşları sayesinde siyah-beyaz formattan renkli ve güçlü bir formata geçiş yapıyor şimdi.

BÖLGENİN GÖZ BEBEĞİ

Öncelikle belirtmek istiyorum, Musul'u Irak'tan ayrı bir konuma koymak gerekiyor bana göre. Zira Musul; nüfus yoğunluğu ve fiziki büyüklüğü ile Irak'ın ikinci büyük şehri olmakla birlikte eğitim ve öğretimde, sanatta, zihni üretimde, kültürel cevherlerde Irak'ın en nadide vilayeti. Musul'da 5'i devlet 7'si de özel olmak üzere toplamda 12 üniversite bulunuyor. Ve Musul Üniversitesi Irak'ın ikinci büyük üniversitesi. Bulunduğu Türkiye-Suriye-Irak konumu ve geçmişin devlet anlayışına sahip olması nedeniyle de Musul, bölgenin göz bebeği. Musul Havalimanı'nın açılış günü Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan da Musul'daydı. Göreve geldiği günden bu yana Musul'a üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Büyükelçi İnan'ın ziyaret programı bir hayli yoğun ve verimliydi. Musul Havalimanı'nı ziyaret edip son halini yerinde inceledikten sonra diğer ziyaret ve görüşmelerine devam eden Büyükelçi Anıl Bora İnan'ın yoğun ve verimli Musul Ziyareti, özetle şöyle gerçekleşti: 17 Aralık 2004 tarihinde gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden şehitlerimizin hatıralarını Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu yerleşkesinde yaşatmak için inşa edilen anıtın açılışı gerçekleştirildi… Ninova İstinaf Mahkemesi Başkanı ve bölgenin sevilen, sayılan, itibar edilen ismi Raid Muslih ile görüşüldü…

DEAŞ'ın yıktığı ve daha sonra aslına uygun bir şekilde inşa edilen, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da halı hibe ettiği Hıdır Camisi ziyaret edildi ve incelemelerde bulunuldu… Yine DEAŞ tarafından yıkılan ve Unesco tarafından aslına uygun şekilde restore edilen Nuri Camii ve caminin Hadba Minaresi ziyaret edildi… (Yeri gelmişken söylemekte fayda var, Hadba Minaresi (eğik minare) bölgenin en önemli sembolüdür. UNESCO, yıkılan Hadba Minaresi'ni yine aslına uygun yani "eğik" olarak restore etti.) Beyturas Musul Kültür Evi ziyaret edildi ve kültür evinin kültürel miras alanında yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi alındı… Musul'da çalışan firma temsilcileriyle görüşüldü ve firmaların Musul'da yürüttüğü çalışmalarıyla birlikte karşılaştığı sorunlar da dinlendi… (Firmalar en büyük problemi Irak vizesi ve ikameti alma konusunda yaşıyor) Türkmen toplumunun önde gelen isimleriyle bir araya gelerek Irak siyasetine dair fikir alışverişinde bulunuldu…