Atatürk: Aynı zamanda kadınlar asker de olacak

Atatürk Ankara Kız Lisesine gidiyordu. Sınıfları ziyaret edecekti...

Kapıların birinde durdu. İçeride hangi dersin olduğunu sordu. Müdür vatandaşlık bilgisi dersi olduğunu bildirdi. Atatürk, "Girmemize izin verir misiniz" diye sordu. Müdürün olumlu yanıtı üzerine nazikçe kapıyı çaldı. Sınıfa girdi. Bir süre dersi dinledi. Sonra öğretmene:

- Birkaç soru sormama izin verir misiniz" dedi.

Atatürk'ün sorduğu soruya, peşpeşe birçok akıllı kız cevap vermeye çalıştı. Kimisini takdir etti, kimisini kabul etmedi. Fakat hiç kimsenin de kalbini kırmamak için çaba gösterdiği açıktı.

Atatürk'ü tanıyanlar, yine büyük bir devrimin arifesinde olduğunu anladı...

Sonunda çeşitli cevapları kendisi özetledi ve bir cümlede söyledi:

-Vatandaşın en büyük hakkı oy vermek ve en büyük görevi de askerlik yapmaktır.

Bu sözler tahtaya yazıldı. Ardından şu soruyu yöneltti:

- Milletvekili olmayı ister misiniz"

Bu beklenmedik soruyla, bir heyecan dalgası yükseldi. Herkes coşkuyla konuşmaya başladı. Genç kızlar Atatürk'ü adeta bir an önce bu karara varmaya ikna etmek istiyorlardı. İlgiden memnun olduğu görülüyordu.

Sonunda Atatürk:

- Dünyada kadınlar oy verme ve seçilme hakkını elde etmek için çok çaba harcamışlardır. Biz size bu hakkı mücadele etmeden veremezdik. Fakat bütün Türk tarihinde anneleriniz bu çabayı göstermişlerdir. Siz de onların hakkı olan oy verme ve seçilme hakkına kavuşacaksınız. Fakat az önce dediklerimi unutmamanız lazım. Milletvekili seçer ve milletvekili olursunuz, fakat aynı zamanda asker de olacaksınız, diye konuştu

Sınıfı dolduran genç kızlar hep birlikte haykırdı: